Rétvári Bence: Magyarország 650 milliárd forintot fordított eddig a déli határ védelmére

2015 óta csaknem 650 milliárd forintot fordított a déli határ védelmére, ennek két százalékát biztosította az Európai Unió – mondta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, a KDNP országgyűlési képviselője az Országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottsága előtt szerdán Budapesten.

Rétvári Bencét a határvadász egységek személyi és szervezeti kérdéseiről, a déli határszakasz védelmével összefüggő kérdésekről hallgatta meg a testület. A politikus közölte, 650 milliárd forintból építették meg a kerítést, gondoskodtak a szükséges technikai berendezésekről és az üzemeltetésről. Az összeg nagy részét Magyarország „meghitelezte” az EU-nak – mondta.

Az államtitkár beszámolt arról is, hogy 894 határvadásznak jelentkezővel kötöttek szerződést, és 636-an már sikeres vizsgát is tettek. Hozzátette: továbbra is hetente százas nagyságrendben kezdik el a képzést az új szerződésesek, és várhatóan télre eléri a határvadász ezred létszáma az ezret; ekkor a katonák levonulhatnak a határról. Mint mondta, a parancsnoki, tiszti állományt továbbra is a rendőrség biztosítja majd.

Elmondta:

idén november 1-jéig 234 ezren próbáltak bejutni az országba, ez a szám tavaly 122 ezer volt, előtte 6 ezer. Idén már 1624 embercsempészt fogtak el, míg tavaly 1277-et, tavalyelőtt pedig 455-öt.

 

Rétvári Bence kiemelte: sikeres a határvadász ezred felállítása, a déli határ „elrettentő ereje” nőtt, és ennek tudható be, hogy továbbra is sok illegális migráns próbál bejutni az országba még a teljes ezred felállítása előtt. Magyarázatként hozzáfűzte, a kibocsátó országokba is eljutott a déli határkerítés megerősítésének és a határvadász ezred felállításának a híre, ezért igyekeznek minél többen, minél hamarabb átjutni, „kapuzárási pánikszerűen elkezdtek özönleni a magyar határ felé”.  

Elmondta, az illegális migránsok menekülés helyett sokszor inkább fizikai konfliktusba bocsátkoznak a határt védőkkel, és súlyos fizikai atrocitásokra is sor került a határnál. Közölte azt is, tart a határkerítés megerősítése, a hódunai szakaszon pedig új kerítés épül.
 

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!