Rétvári Bence: Magyarországon csökkent a 4. legnagyobb arányban a csecsemőhalálozás

Az alábbiakban Rétvári Bencének, a Kereszténydemokrata Néppárt alelnökének közleménye olvasható.

Az Eurostat friss adatai szerint az elmúlt években mind Magyarországon, mind pedig az EU-átlagot tekintve csökkent a csecsemőhalálozás aránya. Hazánkban a csökkenés mértéke több mint duplája az EU-snak: míg Magyarországon 37%-kal, addig az uniós országok átlaga 15%-kal esett vissza.

Hazánkban az Eurostat felmérése alapján 2010-ben 1000 élveszülöttre 5,3 csecsemőhalálozás jutott, míg 2018-ben ez az arány már csak 3,3 volt. A csökkenés üteme az uniós országok tekintetében a 4. legnagyobb. Mindez azt jelenti, hogy 1000 élveszületést tekintve kettővel több gyermek marad életében hazánkban, mint 2010-ben.

Magyarországon ma már az EU átlagánál kevesebb gyermek hal meg 1 éves kora előtt – 2010-ben ez még nem volt így. Akkor a 23. helyen álltunk a rangsorban, azaz mindössze 5 országban voltak nálunk rosszabbak az adatok, míg 2018-ban már a 13. helyen. Azaz 8 év alatt 10 helyet tudtunk javítani e tekintetben. 2018-ban a legmagasabb csecsemőhalálozási rátát Romániában mérték.

 

Az Eurostat friss adatai szerint az elmúlt években mind Magyarországon, mind pedig az EU-átlagot tekintve csökkent a csecsemőhalálozás aránya. Hazánkban a csökkenés mértéke több mint duplája az EU-snak: míg Magyarországon 37%-kal, addig az uniós országok átlaga 15%-kal esett vissza.

 

Mindez azt is jól mutatja, hogy az elmúlt évek során a kormányzati döntések következtében a gyermeket tervező és nevelő családok számára biztonságosabb és egészségesebb környezetet áll rendelkezésre. Ezt segíti elő többek között a Családvédelmi Akcióterv és a családbarát szülészetek kialakítása is.

A kormány 10 milliárd forintot biztosított a családbarát szülészeti programra, amely két elemből áll: infrastrukturális fejlesztésekből, valamit a szülészeteken dolgozó szakemberek továbbképzéséből. A program első ütemében 6,4 milliárd forint értékben 44 kórház részesült támogatásban, ebből 50 szülészeti osztályon, továbbá 14 koraszülött intenzív ellátást nyújtó osztályon kezdődhettek meg a korszerűsítések. Az infrastrukturális fejlesztések keretei közt folyamatban vannak épületrész-átalakítások, nyílászárócserék, klimatizálás, komfortos egyágyas szobák kialakítása, valamint országszerte 1100 ágyat érintő gyermekágyas kórtermek kialakítása. Ugyancsak szerepel a korszerűsítések között az anya és a gyermek együttes elhelyezését lehetővé tevő kórtermek, továbbá az apa jelenlétét is biztosító családi szobák kialakítása. A családbarát szülészetek célja, hogy a születés élményét a család közösen élje át, anya- és bababarát környezetben.

Az elmúlt években markánsan javult a gyermekek helyzete hazánkban: 2010-hez képest nálunk csökkent a harmadik legnagyobb mértékben, több mint harmadával, 39%-kal a gyermekeket érintő szegénység vagy társadalmi kirekesztettség kockázata.

Rétvári Bence

a KDNP alelnöke

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!