Rétvári Bence: Népszerű a szülők körében az oktatásról szóló kérdőív

Népszerűnek nevezte a szülők körében az oktatásról szóló kérdőívet a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, a KDNP alelnöke szerdai sajtótájékoztatóján, Budapesten.

Csütörtök hajnalig több mint 100 ezren töltötték ki a kérdőívet – mondta Rétvári Bence.

Kiemelte, ilyen széles körű véleménykikérés az oktatás helyzetéről még nem volt Magyarországon.

A nyár és az ősz folyamán a pedagógusok mondhatták el véleményüket többek között az iskolák helyzetéről, az oktatók teljesítményértékelésével, a tanárok leterheltségével kapcsolatban. Ezekre első körben 25 ezer, másodjára 33 ezer pedagógus válaszolt – tette hozzá.

Rétvári Bence hangsúlyozta, a kormány elsődleges feladata a pedagógusbérek emelése, ezért döntött arról, hogy idén és jövőre 10-10 százalékkal nőnek a bérek.

Ezen kívül a Magyarországot megillető európai uniós forrásokból is szeretnének fordítani ágazati béremelésre – mondta.

A kormány azt szeretné, hogy magyar és uniós finanszírozásból jövőre 21 százalékkal, az azt követő évben 25 százalékkal, majd pedig 29 százalékkal emelkedjenek nőjenek a pedagógusbérek, így huszonöt hónap múlva 777 ezer forint lehetne a pedagógusok bére

 

– mondta.

A december 1-jén indított szülői konzultációról elmondta, 700 ezer tankerületi és 50 ezer nem állami fenntartású iskolában tanuló diák szülője kapott az e-Kréta rendszeren keresztül lehetőséget a kérdőív kitöltésére, ami anomim és önkéntes.

Ilyen széles körben még soha nem mondhatták el a szülők a véleményüket az iskoláról, bár a szakmai egyeztetések folyamatosak a pedagógusokat képviselő szervezettekkel - közölte az államtitkár.

A kormányalakítás óta öt alkalommal volt széles körű egyeztetés, ezt a konzultációs lehetőséget szélesítették ki a szülői kérdőívvel

 

– mondta Rétvári Bence.

Arról, hogy a Fővárosi Ítélőtábla jogerős döntése szerint ki kell fizetni a tanári túlórákat, közölte: az iskolákban kifizetik a túlmunka után járó díjat, erre minden tankerületnek van pénzügyi fedezete.

Az oktatásra fordítható költségvetési keret jövőre 86 milliárd forinttal nő, ennek "elsöprő többségét" béremelésre fordítják – tette hozzá

 

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!