Rétvári Bence: Növeljük az idős emberek anyagi biztonságát

Rétvári Bence az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára az Operatív Törzs sajtótájékoztatóján emlékeztetett, hogy az idősekre fokozott figyelmet kell fordítanunk, mert nagy veszélynek vannak kitéve. Ez a védelem anyagi biztonságot is jelent, ezért döntött a kormány, hogy visszavezeti a 13. nyugdíjat, amelyet az előző kormányok elvettek a 2008-as válság során.

Rétvári Bence (KDNP), az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára

Ezt a juttatást fokozatosan vezetik vissza, amely jövőre 70 milliárd pluszkiadást jelent. 2024-re pedig 280 milliárd forinttal fogunk többet fordítani nyugdíjasokra, ettől a teljes 13. havi nyugdíjat megkapják.

Rétvári Bence szerint nem volt természetes 2008 környékén a a nyugdíjasokra irányuló figyelem.

A vizitdíj, a kórházi napidíj okozott nehézségeket – el lehet képzelni, mi lehetett volna egy járvány idején, ha ezek a rossz döntések megmaradtak volna.

2008 előtt tizenötször emeltek adót, rezsit, messze az átlag feletti volt Európában a nyugdíjasok elszegényedése. Ma ez már nincs így.

Egyszerűsítettük a gyógyszerek felírási lehetőségeit, és a kiváltási szabályokat is – mondta Rétvári Bence. Hozzátette: ezáltal nem kell sem az orvoshoz, sem a patikába elmenniük az időseknek. A kereskedelmi egységekben külön idősávban vásárolhatnak az idősek.

A népegészségügyi központ külön telefonszámon ad tájékoztatást az időseknek, az önkormányzatok pedig segítenek akár a bevásárlásban is.

Az idősotthonok sokkal szigorúbb a higiénés szabályokkal működhetnek, 2 millió maszkot és 300 ezer pár kesztyűt osztanak szét ezekben az intézményekben.

 – 2010-ben azt ígértük, hogy megóvjuk a nyugdíjak értékét, ezt meg is tettük – emelte ki az államtitkár, hozzátéve: olyan nyugdíjrendszert dolgoztunk ki, amely ezt garantálja, és több mint 10 százalékkal növeltük a nyugdíjak vásárlóértékét.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!