Rétvári Bence: Rengeteg egészségügyi fejlesztés valósult meg kormányzati forrásból

Az elmúlt években rengeteg fővárosi egészségügyi fejlesztés valósult meg kormányzati forrásból, az ellátás minden szintjét érintő beruházások történtek az infrastruktúra, az orvosi eszközök és az informatika területén – hangoztatta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, a KDNP alelnöke szerdán Budapesten.

RétváriRétvári Bence a ferencvárosi szakrendelő előtt tartott sajtótájékoztatón azt mondta, a kerület egészségügyi szolgáltatója 5,6 milliárd forintos kormányzati támogatásból újul meg, amely forrás része a kormány által indított Egészséges Budapest Programnak (EBP).

Ismertetése szerint az EBP keretében fővárosi és kerületi egészségügyi fejlesztések valósultak meg, kórházfelújításra 88 milliárd forintot fordítottak; 11 országos intézet újult meg, 13 fővárosi kórház és 32 szakrendelő rekonstrukciója valósult meg.

Orvosi eszközökre 34 milliárd forintot, informatikai fejlesztésre pedig 15 milliárd forintot fordítottak”

– sorolta.

Rétvári Bence kitért arra, hogy Budapesten a CT- és MR-várólisták csökkentésére 2,7 milliárd forintot költött a kormány.

Az államtitkár megjegyezte,

sajnálatosan ezek a fővárosi beruházások sokkal lassabban valósultak meg, holott a kormány határidőre, ütemezetten utalta ki a pénzügyi forrásokat, azonban a főváros nem tudta időben befejezni a munkálatokat”.

Mivel a kormánynak a budapestiek egészsége fontos, ezért a fővárosi vezetés „csetlése-botlása” ellenére nem a pénz visszafizetése, hanem az elszámolási határidő meghosszabbítása mellett döntöttek – emelte ki Rétvári Bence.

Az államtitkár úgy fogalmazott,

ha Budapestnek olyan főpolgármestere lett volna az elmúlt éveken, aki tartotta volna a saját maga által szabott határidőket, akkor ezek a beruházások már mind készek lennének".

Hozzátette: bíznak abban, hogy olyan vezetői lesznek Budapestnek és a kerületeknek, akik a megkapott kormányzati forrásokat azonnal felhasználják.

Rétvári Bence egyúttal igaztalannak és valótlannak mondott minden olyan baloldali vádat, amely szerint kormányzati források hiányoztak a fővárosi egészségügyi fejlesztésekhez. A kormányzati források rendelkezésre álltak – jelentette ki.

Ismertetése szerint „a háborús, szankciós időkben” is ötmilliárd forint többletforrásról döntött a kormány tavaly év végén. Ebből a pénzből jut a X. kerületi gyermek fogászati rendelő, a XVII. kerületben háziorvosi rendelő, a X. kerületben az egészségház és gyermekorvosi rendelő, a XXII. háziorvosi rendelő felújítására – sorolta.

Ezen felül támogatják a Szent Ferenc Kórház felújítását, a Szent János kórház energetikai korszerűsítését is.

Gyurákovics Andrea, a Fidesz-KDNP IX. kerületi polgármesterjelöltje azt mondta, a kerületi rendelőfelújításról és az új szárny építéséről még az előző ciklusban döntött a fideszes kerületvezetés. Így - folytatta - nem igaz a jelenlegi polgármester állítása, hogy ez a beruházás hozzá kapcsolódik.

A ferencvárosiak nevében Gyurákovics Andrea megköszönte a felújítási támogatást, egyben azt ígérte, ha június 9-én megkapja a szavazatok többségét, akkor elindítják az „Orvost Ferencvárosba” programot, amelynek keretében lakhatási támogatást és önkormányzati lakást biztosítanak azoknak az egészségügyi dolgozóknak, akik vállalják, hogy 24 hónapig a rendelőben vállalnak munkát.

 

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!