Rétvári Bence: A terror minden kommunista diktatúrában megjelenik

A terror minden kommunista diktatúrában megjelenik - jelentette ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a hortobágyi kényszermunkatáborokkal kapcsolatos keddi budapesti konferencián.

Rétvári Bence (KDNP), az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára beszédet mond a hortobágyi kényszermunkatáborokkal kapcsolatos budapesti konferencián (Budapest, 2019.11.045. KDNP fotó: Váli Miklós)

Rétvári Bence azt mondta: nincs kommunista rendszer kényszermunkatáborok nélkül, és minden kommunista országban voltak, akik kiszolgálták a rendszert. Ezeknek az embereknek gyengébb volt a magyarságuk, mint a kommunizmusba vetett hitük - tette hozzá -, éppen úgy, ahogy manapság egyes liberális és baloldali politikusoknak Bukaresttől Brüsszelig fontosabb a választott ideológiájuk, mint Magyarország.

Frank Spengler,
    
Frank Spengler, a Konrad Adenauer Alapítvány magyarországi képviseletének vezetője beszédet mond a hortobágyi kényszermunkatáborokkal kapcsolatos budapesti konferencián (Budapest, 2019.11.045. KDNP fotó: Váli Miklós)

Ezek a politikusok a hazájukat gyengítik, a magyarság ellen lépnek fel - mondta a kereszténydemokrata politikus.

Eötvös Péter
    
Eötvös Péter, a Kommunizmus Bűnei Alapítvány kuratóriumának elnöke beszédet mond a hortobágyi kényszermunkatáborokkal kapcsolatos budapesti konferencián (Budapest, 2019.11.045. KDNP fotó: Váli Miklós)

Rétvári Bence kiemelte: kötelesség emlékhelyeket állítani az 1948 és 1953 között hortobágyi kényszermunkatáborokba kitelepített több mint tízezer embernek. Már nem lehet eltüntetni a Tabánban a hortobágyi kitelepítetteknek állított emlékművet és a kommunizmus áldozatainak óbudai központi emlékművét - mondta.

dr. Schneller Domonkos
    
dr. Schneller Domonkos, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztésének végrehajtásáért felelős helyettes államtitkár beszédet mond a hortobágyi kényszermunkatáborokkal kapcsolatos budapesti konferencián (Budapest, 2019.11.045. KDNP fotó: Váli Miklós)

A kormány 495 millió forinttal támogatja, hogy a Hortobágyon is létesüljön emlékhely, amelynek feladata, hogy elégtételt adjon az elhurcoltaknak és emlékeztesse a történtekre a fiatalokat.

Hortobágyi kényszermunkatáborokkal kapcsolatos budapesti konferencia
    
A hortobágyi kényszermunkatáborokkal kapcsolatos budapesti konferencia (Budapest, 2019.11.045. KDNP fotó: Váli Miklós)

Hozzátette: gyűjtés indul, várják az egykor elhurcoltaktól tárgyi emlékeiket, amelyek a hortobágyi táborokhoz kapcsolódnak. A tárgyakat az emlékhelyen állítják ki.
    
A hortobágyi kényszermunkatáborokkal kapcsolatos budapesti konferenciaA hortobágyi kényszermunkatáborokkal kapcsolatos budapesti konferencia (Budapest, 2019.11.045. KDNP fotó: Váli Miklós)

Frank Spengler, a Konrad Adenauer Alapítvány magyarországi képviseletének vezetője a rendezvényen azt emelte ki: a felelős emlékezetkultúra kialakításához fontos az egykori rémtettek tudományos vizsgálata és megismertetése az új generációkkal.

 A hortobágyi kényszermunkatáborokkal kapcsolatos budapesti konferencia
    
A hortobágyi kényszermunkatáborokkal kapcsolatos budapesti konferencia (Budapest, 2019.11.045. KDNP fotó: Váli Miklós)

Eötvös Péter, a Kommunizmus Bűnei Alapítvány kuratóriumának elnöke azt hangsúlyozta: nem merülhetnek feledésbe a történtek, az új generációknak is meg kell ismerniük, hogy milyen veszélyekkel fenyegetnek a baloldali diktatúrák.
    
A hortobágyi kényszermunkatáborok emlékhelye című konferenciát a Konrad Adenauer Alapítvány, a Kommunizmus Bűnei Alapítvány és a Nemzeti Emlékezet Bizottsága szervezte.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!