Schanda Tamás: Erősödnek a magyar vállalkozások

A zalaegerszegi ipari park fejlődése azt jelzi, hogy egyre több magyar vállalkozás erősödik, és keres kiváló adottságokkal rendelkező infrastrukturális környezetet, ahol megtalálják számításaikat - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára szerdán a zalaegerszegi inkubátorház új csarnoképületének átadásán.

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára beszédet mond a zalaegerszegi Északi Ipari Parkban lévő inkubátorház új üzemcsarnokának átadásán 2020. június 8-án. Az új csarnokban a Soulum Factory Kft. parkettákat gyárt. (KDNP fotó: Váli Miklós)

Schanda Tamás emlékeztetett: a koronavírus megjelenése 10 éves munka eredményeit sodorta veszélybe, de a magyar kormány időben meghozta a gazdaságvédelmi intézkedéseket. Az első döntések a munkahelyek megtartását szolgálták, és elősegítették, hogy a vállalkozások átvészelhessék a nehéz időszakot - jegyezte meg.

Balaicz ZoltánBalaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere beszédet mond a zalaegerszegi Északi Ipari Parkban lévő inkubátorház új üzemcsarnokának átadásán 2020. június 8-án. (KDNP fotó: Váli Miklós)

Jelenleg a munkahelyek megvédése és újak léterehozása a legfontosabb feladat - hangsúlyozta, hozzátéve, hogy a kormány olyan gazdaságvédelmi akciótervet dolgozott ki, amely a magyar GDP közel 20 százalékát csoportosítja át.

Schanda Tamás
    
A zalaegerszegi Északi Ipari Parkban lévő inkubátorház új üzemcsarnokának átadása 2020. június 8-án. (KDNP fotó: Váli Miklós)

Az első ütemben egyebek közt a adó- és járulékcsökkentést vezettek be, segítséget nyújtottak a katásoknak, felfüggesztették a bankhitelek törlesztését. A második ütemben munkahelyvédelmi és munkahelyteremtési intézkedések valósulnak meg: munkahelyvédelmi bértámogatásra eddig több mint 16 ezer vállalat jelentkezett, aminek eredményeképpen 195 ezer munkavállaló álláshelyét tudják megtartani. A programot 95 százalékban mikro-, kis- és középvállalkozások veszik igénybe - ismertette az államtitkár.

Schanda Tamás
    
Vigh László, a térség fideszes országgyűlési képviselője (b2), Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára (b3), Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere(b4) a zalaegerszegi Északi Ipari Parkban lévő inkubátorház új üzemcsarnokának átadásán 2020. június 8-án. (KDNP fotó: Váli Miklós)

A kutatás-fejlesztésben dolgozók részére nyújtott bértámogatás eredményeként több mint ezer vállalatnál 18 ezernél is több mérnök és informatikus álláshelyét sikerült megtartani. A munkahelyteremtő bértámogatási program keretében több mint 21 ezer vállalat nyújtott be kérelmet, az új munkahelyek száma meghaladhatja a 30 ezret - sorolta Schanda Tamás.
    
Kiemelte, hogy a vállalati szektor likviditását hitel-, garancia- és tőkeprogramokkal biztosítják. Az új hitelkonstrukciók indítása, valamint a meglévők bővítése mellett tőkeprogramok segítségével védik meg a hazai tulajdont, „a nemzet motorját jelentő vállalkozásokat".

Schanda Tamás
    
Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára (j2) a zalaegerszegi Északi Ipari Parkban lévő inkubátorház új üzemcsarnokának átadásán 2020. június 8-án. (KDNP fotó: Váli Miklós)

Az államtitkár szerint a magyar gazdaság az emberek munkájától és az innovatív vállalkozásoktól lesz erős. Az a vállalkozás életképes, amelyik jól tud alkalmazkodni és gyors válaszokat tud adni nem várt helyzetekben is - utalt a pandémia alatt hozott döntésekre az államtitkár.
    
Vigh László, a térség fideszes országgyűlési képviselője arról számolt be, hogy a kormány, valamint a megye és a város vezetői minden segítséget megadnak a helyi vállalkozásoknak, hogy folyamatosan tudjanak működni és munkát tudjanak adni a térségben élő embereknek.
    
Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere (Fidesz-KDNP) elmondta: 317 millió forint európai uniós pályázati forrásból - amelyhez az önkormányzat 3 millió forint támogatást biztosított - 1622 négyzetméteres csarnoképülettel bővítették az inkubátorházat. A beruházással a termelő vállalkozások számára szeretnének inkubációs szolgáltatást nyújtani.
    
A csarnoképületben az 50 főt foglalkoztató Soulum Factory Kft. - terméktől és megrendeléstől függően - 10-20 ezer négyzetméter tölgyfapadlót gyárt havonta. A termék 90 százalékát a világ különböző országaiba exportálják, a cég tavalyi árbevétele megközelített a 1,5 milliárd forintot - mondta el az MTI-nek Puskás Csaba, a cég ügyvezetője.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!