Schanda Tamás: A jelentkezők háromnegyedét felvették valamilyen felsőoktatási képzésre

Több mint 11 százalékkal többen jelentkeztek egyetemekre, főiskolákra, mint tavaly – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára pénteken Budapesten, sajtótájékoztatón.

Schanda Tamás elmondta: 101 881-en jelentkeztek a felsőoktatásba, mintegy 11,1 százalékkal többen, mint tavaly. Közülük 75 748-an nyertek felvételt, 81 százalékuk államilag finanszírozott, 19 százalékuk pedig önköltséges képzésre.

Schanda Tamás a PontOtt PartinSchanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára (balra) és Brassói Sándor, az Oktatási Hivatal megbízott elnöke a Pont Ott Parti – felvételi eredményváró rendezvényen Budapesten, az ELTE Lágymányosi Campusán 2021. július 22-én (Fotó: MTI / Bruzák Noémi)

Hozzátette: alapképzésre több mint 47 ezer hallgató került be, osztatlan képzésre több mint 7800, mesterképzésre több mint 13 500, felsőoktatási szakképzésre pedig több mint 6700. A  legtöbb jelentkezőt idén is az Eötvös Loránd Tudományegyetemre vették fel, amelyet a Debreceni Egyetem és a Budapesti Gazdasági Egyetem követ – tudatta.

Schanda Tamás elmondta: a legmagasabb pontszámot, 472-t a Budapesti Corvinus Egyetem angol nyelvű nemzetközi gazdálkodás képzésére és az Eötvös Loránd Tudományegyetem osztatlan jogászképzésére kellett elérni. A Budapesti Corvinus Egyetem angol és magyar nyelvű nemzetközi tanulmányok képzésére 468, illetve 467 ponttal lehetett bekerülni – fűzte hozzá.

Beszámolt arról is, hogy

az agrárium területén 33 százalékkal, a jog és társadalomtudományok területén 19, illetve 18 százalékkal, a műszaki szakokon pedig 14 százalékkal többen kezdik meg tanulmányaikat, mint tavaly szeptemberben.

Ezek mellett az orvos- és egészségtudományi területre is több fiatalt vettek fel. A mesterképzések közül a gazdaságtudományok területére vették fel a legtöbb jelentkezőt, 3027-et, a műszaki területen pedig 1577 fiatal tanulhat tovább – közölte.

Résztvevők a Pont Ott Parti - felvételi eredményváró rendezvényen az  ELTE Lágymányosi Campusán 2021. július 22-én (Fotó: MTI / Bruzák Noémi)

„A magyar fiatalok nem dőltek be a baloldali propagandának”, ugyanis 65,5 százalékuk jelentkezett olyan intézménybe, amely a modellváltásnak köszönhetően már megújult struktúrában működik – tette hozzá. A modellváltás célja, hogy javítsa a magyar fiatalok képzését, bővítse lehetőségeiket, és értékesebbé tegye a diplomájukat – mondta Schanda Tamás.

Brassói Sándor, az Oktatási Hivatal (OH) megbízott elnöke azt hangsúlyozta, hogy a felvételi eljárás sikeres és eredményes volt, annak ellenére is, hogy a koronavírus-járvány miatt nem volt könnyű a felvételizőknek. Idén 60 470-en érettségiztek, közülük 38 038-an jelentkeztek a felsőoktatásba – tudatta.

Az elnök szerint bevált az a döntés, hogy a legtöbb felsőoktatási képzésnél legyen elvárás az emelt érettségi vizsga. 2018-ban 40 ezren tettek emelt érettségit, 2021-ben pedig több mint 50 százalékkal többen – tette hozzá, kiemelve: az emelt szintű vizsgával a diákok magasabb tudással kezdik meg felsőoktatási tanulmányaikat, ami csökkenti a lemorzsolódást.

Felvételi statisztikaVanó Renáta, az OH felsőoktatási elnökhelyettese közölte: pótfelvételi idén is lesz, akit nem vettek fel, vagy nem adott be jelentkezést az általános eljárásban, még megteheti. Jelezte: a pótfelvételi is elektronikusan történik majd, azonban csak egy jelentkezési helyet lehet megjelölni. A pótfelvételi eredményeit augusztus végén hirdetik ki, így akik felvételt nyernek, szeptemberben szintén megkezdhetik felsőoktatási tanulmányaikat – tette hozzá az elnökhelyettes.