Schanda Tamás: A kormány elkötelezett a jó minőségű vízszolgáltatás iránt

Az Országgyűlésben a hazai víziközmű-hálózatok felújításáról kérdezett Keresztes László Lóránt (LMP), aki szerint a szállított víz közel egyharmada elvész. Jávor Benedek (Párbeszéd) azt kifogásolta, hogy az EU-n belül egyedül Magyarországon nem szankcionálták, hogy a Volkswagen meghamisította a járműveinek a kibocsátási adatait.

Schanda Tamás (KDNP), az ITM parlamenti államtitkára

Schanda Tamás, az Innovációs és technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára válaszában azt emelte ki: ismerik az ágazat helyzetét, évtizedes problémáit, kihívásait, a kormány elkötelezett a jó minőségű vízszolgáltatás fejlesztése, korszerűsítése iránt, céljuk a rendszerek integrációja, a fenntartható szolgáltatás folyamatos biztosítása.

Schanda Tamás azt felelte, hogy a klímavédelem árát a legnagyobb szennyező vállalatoknak és országoknak kell megfizetniük, nem pedig az embereknek. Hangsúlyozta, hogy a Magyarországon működő multinacionális cégeknek előírják, hogy környezetbarát technológiát folytassanak.
    
Az érintett tagállamok, köztük Magyarország is kezdeményezte, hogy hívják vissza és ellenőrizzék azokat a járműtípusokat, amelyek esetében a gyártó elismerte, hogy a környezetvédelmi jellemzőik pontatlanok - közölte.

Schanda Tamás ambiciózusnak nevezte a kormány terveit, rámutatott ugyanakkor arra, hogy jelenleg még a befizetendő összeg mértékéről sincs megegyezés. Így annak szétosztásáról sem lehet még beszélni.
    
Kijelentette: a kormány célja, hogy 2030-ra Magyarország az öt legélhetőbb és legversenyképesebb országok egyike legye.

Mikorra várhatóak a 8-as főút veszprémi szakaszát érintő beruházások?

Ovádi Péter (Fidesz) felszólalásában rendkívül fontosnak nevezte a 8-as számú főút Veszprémet délen elkerülő szakaszának kivitelezését. A politikus azt kérdezte, mikorra várható az elkerülőút befejezése, valamint a 8-as és 82-es főút átkötésének megvalósítása.
    
Schanda Tamás államtitkár azt válaszolta, hogy az Út program keretében 3200 milliárd forintból folyik közútfejlesztés.
    
A 8-as és 82-es főút összekötéséhez hamarosan várható a jogerős építési engedély, a déli elkerülőút első ütemének kivitelezési szerződést pedig az elmúlt hetekben írták alá - jelentette be.

Fidesz: Fontosak a közúti fejlesztések

Pócs János (Fidesz) arról beszélt, hogy fontosak a közúti fejlesztések, mert általuk biztonságosabbá és kényelmesebbé válik a közlekedés.
    
A képviselő azt firtatta, mikorra várható a jászberényi elkerülő út utolsó szakaszának befejezése. A térségben az elmúlt időben már jelentős fejlesztések voltak - mondta.
    
Schanda Tamás közölte: Magyarországon a közúti közlekedési fejlesztések stratégiai jelentőségűek, fontos cél, hogy a megyei jogú városok gyorsabban és biztonságosabban megközelíthetők legyenek. A kormány elkötelezett e cél mellett, mert a közúti fejlesztések a magyar emberek, a vállalkozások és az egész gazdaság számára fontosak - jelentette ki.
    
Az államtitkár elmondta: a jászberényi szakasz esetében a szerződéskötésre még tavasszal sor kerülhet, a fejlesztés befejezése 2022 második felére várható.

A Jobbik szerint állami élelmiszertartalékra lenne szükség

Magyar Zoltán (Jobbik) szerint hazánknak 2015 óta nincs állami élelmiszertartaléka, vagy ha van, jól eldugták és nem kommunikálják. Egy krízishelyzetben, amikor pánikszerű felvásárlás következik be, erre mindenképpen szükség lenne - hangsúlyozta.

Schanda Tamás, az ITM parlamenti államtitkára úgy reagált: óvnának attól, hogy a koronavírussal összefüggő félelmeket bárki kihasználja, abból politikai tőkét kovácsolva elbizonytalanítsa a magyar családokat. Visszautasította, hogy a kormány nem kommunikál világosan és érthetően, hangsúlyozta: a magyar államigazgatás felkészült, és megfelelően működik a védelmi mechanizmus.

Az operatív törzs folyamatosan ülésezik, és meghozza azokat a döntéseket, amelyek Magyarország és a magyar emberek biztonságához szükségesek. Előző héten egyeztettek a különböző szakmai szövetségekkel, kereskedelmi láncokkal, ezek a megbeszélések hétfőn folytatódnak.

Megértik a félelmeket, de Magyarországon az ellátásbiztonság minden szempontból megfelelő, a kereskedők és beszállítók is rendelkeznek jelentős tartalékkal. Az elmúlt napok sajtóhírei és a felfokozott, a nyilvánosság megvezetésére is alkalmas megnyilvánulások ellenére a bevásárlási kedv nem jelentősebb, mint egy enyhébb karácsonyi időszakban - mutatott rá az államtitkár. 

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!