Schanda Tamás: A kormányzat többet tett a zöldkérdésben, mint egyes kormányok

Az Országgyűlés csütörtöki ülése napirend előtti felszólalásokkal kezdődött, elsőként Schmuck Erzsébet (LMP) kapott szót. A képviselőnő szerint a kormánypárt nemet mondott pártja zöldvíziójára, és a kabinet a „csődöt mondott” gazdaságpolitikáját erőlteti továbbra is. Schmuck kifogásolta a hajdúnánási MotoGP-pálya megépítését is.

Schanda Tamás (KDNP), az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára (MTI fotó: Kovács Tamás)

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) államtitkára válaszában kiemelte, hogy a kormányzat többet tett a zöldkérdésben, mint egyes kormányok, vezető testületek, amelyek ezt rendszeresen hangoztatják. – Az LMP abban érdekelt, hogy a zöldkérdést felhasználják hangos akciókhoz, amelyekből azután kihátrálnak – emlékeztetett az államtitkár. A MotoGP-pálya kapcsán Schanda kiemelte: a pálya építése négyezer embernek ad munkát, a pálya fenntartása pedig mintegy kilenszáz embernek jelent álláshelyet.

***************************************

A  kabinet számára fontos a teremtett világ védelme

Földi László (KDNP) felelevenítette az Országgyűlésben, hogy évtizedekkel ezelőtt a műanyagok megjelenése korábban sosem látott távlatot nyitott, ám mostanra a környezetszennyezés miatt ez komoly probléma forrása lett. Földi szerint azonban nemcsak az újrahasznosítás, hanem a helyettesíthetőség is komoly kérdés. A képviselő úgy fogalmazott, hogy ez utóbbi is megoldható.

Schanda Tamás, az ITM államtitkára elmondta: a kabinet számára fontos a teremtett világ védelme. Emlékeztetett: az alaptörvény is tartalmazza azt a gondolatot, hogy a Kárpát-medencét meg kell őriznünk a jövő nemzedékei számára. Emlékeztetett: a kormány felszámolja az illegális hulladéklerakókat, az egyszer használatos műanyagok betiltása 2021 nyarán kezdődhet meg.