Schanda Tamás: A közúti ellenőrzések a téli közlekedésbiztonságot javítják

Novemberben közúti ellenőrzéssel és tájékoztatással, felvilágosítással segíti a téli közlekedésre való felkészülést az Innovációs és Technológiai Minisztérium - közölte a tárca parlamenti államtitkára csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.

Schanda Tamás (KDNP), az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára

Schanda Tamás elmondta: 1990 óta a negyedére, 2000 óta pedig a felére csökkent a közlekedési balesetek halálos áldozatainak száma, ez a szám az elmúlt években mintegy 600 volt.
    
A személyi sérüléssel járó baleseteknek csak 10 százaléka elkerülhetetlen, 90 százalékát a járművezetők szabálytalansága, figyelmetlensége okozza - tette hozzá, utalva arra: a rendőrség a szeptemberben-októberben „drámaian romló közlekedési morál", a szabálytalanságok, közlekedési balesetek számának emelkedése miatt kénytelen volt vörös kódot elrendelni.
    
Kiemelte: a kormány számára fontos a magyar családok biztonsága, ezért rendszeresek a közúti ellenőrzések. A november 19-21-én tartandó tematikus közúti ellenőrzéseken vizsgálják a téli gumik állapotát, típusazonosságát, a téli szélvédőmosó folyadékot, az ablaktörlőt, a fagyállót, a külső világítótesteket és a fényvisszaverő mellény meglétét.
    
Az ellenőrzések célja nem elsősorban a bírságolás, hanem a figyelemfelhívás. Az ellenőrzések mellett tájékoztató füzetekkel is segítik az autósok felkészülését a téli közlekedésre - mondta Schanda Tamás.
    
Kitért arra: a biztonságosabb, komfortosabb utazás érdekében a kormány folyamatosan javítja a közlekedési infrastruktúrát is. A 3200 milliárd forintos keretösszegű útprogram célja, hogy Magyarország bármely pontjáról fél órán belül el lehessen érni egy négysávos utat. 2010-től 2019 végéig több mint 6 ezer kilométernyi út újul meg, a már zajló programok keretében 2020 végéig 280 milliárd forintból 900 útszakasz 2400 kilométeren - ismertette az államtitkár.
    
A beruházások azonban önmagukban nem elegendőek a balesetek számának csökkentésére, ehhez az is kell, hogy a közlekedők betartsák a szabályokat, figyeljenek egymásra - hangsúlyozta Schanda Tamás.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!