Schanda Tamás: Online pályakövetési rendszerrel segíti a pályaválasztást az ITM

A köznevelés és a felsőoktatás közötti átmenetet, a pályaválasztást, valamint a pályaorientációt segíti a diplomantul.hu honlapon elérhető Diplomás Pályakövetési Rendszer, az online felület objektív, számszerű adatokat mutat arról, hogyan alakult a felsőoktatásban végzettek helyzete a munka világában – mondta Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára szombati budapesti sajtótájékoztatóján.

Schanda Tamás (KDNP), az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára

Ahhoz, hogy egy fiatal jó döntést tudjon hozni a továbbtanulásáról, illetve a szülei, tanárai megfelelő tanácsokkal láthassák el, arra is szükség van, hogy pontos képük legyen a pályakezdők munkaerőpiaci helyzetéről – hangsúlyozta.

A rendszerben 138 ezer végzett hallgató tanulmányi és munkaerőpiaci adatai érhetők el anonim módon. Négy évfolyam információit dolgozták fel, és azokat a szakokat vették figyelembe, amelyeken legalább 15-en végeztek egy évben – ismertette az államtitkár.

A felület az Oktatási Hivatal, a Magyar Államkincstár, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő, a Pénzügyminisztérium és a Diákhitel Központ adatai alapján működik, anonimizáltan használva az adatokat – mondta.

Schanda Tamás úgy fogalmazott: most különösen aktuális lehet a diplomantul.hu oldal böngészése azoknak, akik továbbtanulni készülnek, mert hamarosan kezdődik a felvételi időszak.

A Diplomás Pályakövetési Rendszer adatai bemutatják, hogy a különböző intézményekben az egyes szakokon végzett fiatalok milyen eredményeket tudnak elérni a munkaerőpiacon. Schanda Tamás példaként említette: az érdeklődők információt kaphatnak arról, hogy a végzés után 5-10 évvel mennyi a diplomás fiatalok keresete az egyes szakterületeken, de vannak adatok egyebek mellett az alkalmazottak és a vállalkozók arányáról, illetve területi bontásban is hozzáférhetők információk.

Az államtitkár elmondta: a tervek szerint december 19-én megjelenik a felvételi tájékoztató, amiből megismerhetők az aktualitások. Ezután mintegy másfél hónap van a döntésre, a 2020-as általános felsőoktatási felvételi eljárás során február 15-én éjfélig lehet jelentkezni a felsőoktatásba. Mindez a szeptemberben induló alap-, mester-, illetve osztatlan képzésekre, valamint a felsőoktatási szakképzésekre vonatkozik. A jelentkezések hitelesítésére további öt nap áll rendelkezésre.

Kitért arra is, hogy három jelentkezési helyet meg lehet jelölni díjmentesen, további hármat pedig darabonként 2000 forintért.

A felsőoktatási intézményekhez április 5-éig megérkezik minden szükséges adat és dokumentum, ami a felvételi kérelmek elbírálásához szükséges, április 19-től pedig elindulnak a www.felvi.hu oldalon a tájékozódási és ügyintézési funkciók. Július 9-e a végdátum, eddig kell minden, a felvételiről való döntéshez szükséges dokumentumot feltölteniük a jelentkezőknek. A ponthatárokat várhatóan 2020. július 23-án hirdetik ki – jelezte Schanda Tamás.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!