Schanda Tamás: Orvosegyetemeink küldetése, hogy legújabb kutatások eredményeit biztosítsák

Megújult a Semmelweis Egyetem (SE) II. sz. Gyermekgyógyászati Klinika hematológiai osztálya, amely speciális légtechnikai rendszerrel bővült. Merkely Béla, az egyetem rektora az ez alkalomból tartott hétfői sajtótájékoztatón elmondta, hogy a beruházáshoz szükséges 400 millió forintot az egyetem saját forrásból és alapítványi hozzájárulásból teremtette elő.

Schanda Tamás (KDNP), az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára sajtótájékoztatót tart a Semmelweis Egyetem (SE) II. sz. Gyermekgyógyászati Klinikájának megújult, speciális légtechnikai rendszerrel bővült hematológiai osztályán (Budapest, 2019.10.07. ITM fotó: Véssey Endre)

Ismertetése szerint a hematológiai osztályon havonta nyolcvan, évente százhúsz újonnan felfedezett daganatos gyermeket kezelnek a legmagasabb szintű ellátást nyújtva ötvenegy ágyon. A kitűnő orvosgárdának köszönhetően ma már a daganatos megbetegedésekben szenvedő gyerekek 80 százaléka meggyógyul - emelte ki.

A most átadott berendezéssel a hematológiai osztályon jelentősen javult a betegbiztonság, de a klinika épületében az elmúlt években is jelentős korszerűsítések történtek - jelezte. Merkely Béla úgy fogalmazott: az idén 250 éves fennállását ünneplő intézmény rektoraként szeretné elérni, hogy a Semmelweis Egyetem 2030-ra a felsőoktatási rangsorokban a világ száz legjobb, szakterületén Európában a legjobb öt orvosi egyetem közé kerüljön.

Szólt arról is, hogy a Semmelweis XXI. fejlesztési programnak köszönhetően az intézmény valamennyi kara és klinikája jelentős fejlesztés előtt áll, de a betegellátás és az oktatás minőségét javítja minden olyan korszerűsítés is, amelyet az egyetem saját erőből és alapítványi hozzájárulással valósít meg.

Horváth IldikóHorváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár a Semmelweis Egyetem (SE) II. sz. Gyermekgyógyászati Klinikájának megújult, speciális légtechnikai rendszerrel bővült hematológiai osztályán (Budapest, 2019.10.07. ITM fotó: Véssey Endre)

Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár azt mondta, az egyetem megmutatta, hogy érdemes felvenni a harcot a gyermekek daganatos betegségeivel szemben, és a gyógyítást lehet magas szinten végezni. Munkájával európai átlag feletti eredményeket produkál - tette hozzá. Példamutató az is - mondta -, hogy a magas szintű szakmai munka mellett az egyetem jól gazdálkodik forrásaival és azt a betegellátásra javítására tudja fordítani.

Kitért arra, hogy az Egészséges Budapest Program révén számos közép-magyarországi egészségügyi intézmény újul meg, de a kormány elkötelezett a szakdolgozók és az orvosok megbecsülése mellett is. Elmondta, jelentős lépéseket tettek a szakdolgozók bérezésében, és azon dolgoznak, hogy az orvosok esetében is elismerjék a szakmai munkát.

Kovács Gábor klinikaigazgató elmondta, több mint két évet vett igénybe a Tűzoltó utcai klinika felújítása, amelynek fő szempontja a betegbiztonság volt. A beruházás során megújult a hematológiai osztály teljes légtechnikája, steril víz- és speciális zsiliprendszert, továbbá a legsúlyosabb állapotú betegeket figyelő központi monitorrendszert alakítottak ki, de megújultak a közösségi terek is.

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára azt mondta: orvosegyetemeink küldetése nem kevesebb, mint hogy a legújabb kutatások eredményeit biztosítsák a betegeknek. A SE olyan „történelmi védjegy", amely a legmagasabb minőségű oktatási, tudományos teljesítményt nyújtja a magas szintű gyógyítás mellett - fogalmazott.

Bácskai JánosBácskai János (Fidesz-KDNP), Ferencváros polgármestere a Semmelweis Egyetem (SE) II. sz. Gyermekgyógyászati Klinikájának megújult, speciális légtechnikai rendszerrel bővült hematológiai osztályán (Budapest, 2019.10.07. ITM fotó: Véssey Endre)

Bácskai János (Fidesz-KDNP), Ferencváros polgármestere elmondta, a tíz éve bezárt Schöpf-Merei Ágost Kórház épületébe költözik a gyógyszerkutatási centrum, de például a városrész-rehabilitációt érintően is együtt gondolkodnak a Semmelweis Egyetemmel.