Schanda Tamás: A világ intézményi befektetői érdeklődnek a zöld államkötvény iránt

Orbán Viktor évértékelőjén bejelentette, a szaktárca részletezte a klímavédelmi akcióterv pontjait. Schanda Tamást, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkárát az akcióterv egyik pontjáról, a zöld államkötvényről kérdezte a 888.hu.

Schanda Tamás (KDNP), az ITM parlamenti államtitkára

888: Mit lehet tudni a készülő új befektetési lehetőségről?

Schanda Tamás: A zöld államkötvény programjának előkészítése megkezdődött. A magyar költségvetés szerkezete a zöld államkötvényekkel a klímabarát ügyek felé mozdul el, hiszen ezekkel az értékpapírokkal a zöldügyeinket dedikáltan tudjuk finanszírozni. Látjuk, hogy egyre több olyan befektető van a világ pénzpiacain, akik a pénzüket kifejezetten zöldfeladatok finanszírozására kívánják befektetni. Ezzel azt reméljük, hogy hosszú távon kedvezőbb költségszint mellett tudjuk a zöldügyeinket finanszírozni. Ez a lehetőség a klímabarát fejlesztéseket is támogatni fogja.

888: Arccal tehát a nagybefektetők felé?

Schanda: A program kialakítása a Pénzügyminisztériumban történik, az Államadósság Kezelő Központ felel érte. Meglátjuk, pontosan milyen kötvények látnak napvilágot, de az egészen biztos, hogy ilyen kötvények kibocsátása meg fog történni. Első lépésben az intézményi befektetők számára.

888: Később azért versenyképesek lehetnek hozam tekintetében az államkötvényekkel is, amelyek az állampolgárok körében nagyon népszerűek?

Schanda: Most elsősorban az intézményi befektetőkre fókuszálunk, de a következő hónapokban egészen biztos, hogy kialakításra kerülnek azok a részletek, amelyeket majd be tudunk mutatni, s amely konstrukciók elérhetőek lesznek a befektetők számára.

888: Mikorra várható az új kötvény megjelenése?

Schanda: 2020-ban mindenképpen meg fog történni.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!