Semjén Zsolt: 2010 óta háromezer templom épült, vagy újult meg a Kárpát-medencében

A magyar kormánynak fontos a keresztény civilizáció védelme, ezért 2010 óta háromezer templom épült, vagy újult meg a Kárpát-medencében - mondta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes hétfőn a mosonmagyaróvári Piarista Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda tanévnyitóján.

Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes ünnepi beszédet mond a mosonmagyaróvári Piarista Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda tanévnyitóján, az iskola udvarán 2020. augusztus 31-én.  (MTI fotó: Krizsán Csaba)

Semjén Zsolt hozzátette, hogy

ilyen mértékű templomépítés, vagy felújítás Szent István óta nem történt,

emellett bizonyságot tett arról, hogy egyikből sem lesz mecset, vagy pláza.
    
Kiemelte: ahhoz, hogy a keresztény identitásukat meg tudjuk védeni, fontos, hogy az állam is megtegye a „sajátos dolgát", de hittel is meg kell tölteni, amelyben megkerülhetetlen szerepe van a keresztény iskoláknak és azoknak a diákoknak, akik a következő generáció értelmiségét adják,

akiknél a szellemi tudás és a lelkiség egységben van - fogalmazott.
    
Az Euorstat adatai szerint

Magyarország költ arányosan az Európai Unióban a legtöbbet az egyházak és egyházi iskolák támogatására

- mondta hozzátéve, hogy 2010 óta megduplázódott az egyházi iskolák száma.
    
Semjén Zsolt kiemelte, hogy

Szent István óta az a tapasztalat, hogy ami jó az egyháznak, az jó az országnak, ami jó az országnak, az jó az egyháznak".

Szent István a kereszténység fundamentumára építette a magyar nemzet katedrálisát, ezért Szent István óta egymásra épül a magyarság és a kereszténység - mondta.
    
Kitért arra, hogy az emberek azért bíznak „valahogy jobban" az egyházi iskolákban, mint a világiakban, vagy az alapítványi iskolákban, mert az egyházi oktatási intézményekben az ember, a test és a szellem egységében van, amely semmi mással nem pótolható többletet jelent.


    
A piarista rend sajátos küldetése az, hogy a szellemi és lelki fejlődést egységében látja, ezért a teljes embert tudja alakítani - fogalmazott a miniszterelnök-helyettes.
    
Hozzáfűzte, hogy ma a nyugati világban óriási vita van arról, hogy az iskolának nevelnie is kellene a gyermeket. Nyugaton „botránynak számít, ők azt mondják, hogy az iskolának bizonyos tudást kell átadnia a gyermekeknek, de ne akarja befolyásolni a gyermek világnézetét, szellemiségét és lelki beállítottságát. Pedig, ha a gyermek érzelmileg motivált, akkor jobban tanul" - mondta Semjén Zsolt.  

Semjén ZsoltVeres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke szentmisét celebrál a mosonmagyaróvári Piarista Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda tanévnyitóján, az iskola udvarán 2020. augusztus 31-én. (MTI fotó:Krizsán Csaba)
    
Az emberiség értékteremtő kultúrája a nemzetek értékteremtő formájában áll fenn, ezért fontos saját magyarságunk megőrzése, kimunkálása és fenntartása, de abban a tudatban, hogy erre minden népnek joga és kötelessége van - fogalmazott.  
    
A mosonmagyaróvári Piarista Gimnázium, Általános Iskola és Óvodát 1739-ben alapították. 1948-ban államosították, majd 1990-ben az országban az elsők között került vissza egyházi fenntartásba.
    
A tanévnyitón az ünnepi szentmisét Veres András megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke celebrálta, amelyen 1., 7., és 9. évfolyamos diákoknak  voltak jelen. Homíliájában arról beszélt, hogy minden embernek kivétel nélkül szüksége van szeretetre, arra, hogy szeressék és arra is, hogy ő szerethessen.
    
„A szeretet lelke" azonban a tudásban is növekszik, amely bölcsességet jelent.

Csak akkor van ételme annak, hogy megtanultunk valamit, ha azt hasznosítani tudjuk, ha azáltal erkölcsi értelemben is gazdagodunk.

„Az az ember, aki tudásban többet megy előre mint erkölcsben, az valójában többet megy hátra, mint előre" - mondta.
    
A 30. tanévnyitó végén Semjén Zsolt és Veres András Zsidanics István emlékplakettet adott át öt olyan embernek, akik sokat tettek azért, hogy az iskola harminc évvel ezelőtt újra egyházi fenntartásba kerüljön.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!