Semjén Zsolt fogadta az Ukrán Világkongresszus elnökét

Magyarországra látogatott Eugene Czolij, az Ukrán Világkongresszus elnöke és Maryna Iarosevych a szervezet brüsszeli képviselője, akiket Hartyányi Jaroszlavaval, az Országgyűlés ukrán nemzetiségi szószólójával együtt az Országházban fogadott Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes, a KDNP elnöke. Ezt követően az ukrajnai kisebbségi jogokról egyztetett a miniszterelnök-helyettes Nesztor Sufrics ukrán parlamenti képviselővel.

Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes, a KDNP elnöke és Eugene Czolij, az Ukrán Világkongresszus elnöke találkozójukon az Országházban, 2017. november 27-én. (Fotó: Váli Miklós)

A felek a hétfői találkozón a nemrégiben elfogadott ukrán oktatási törvény nyomán kialakult helyzetet tekintették át.

Semjén Zsolt leszögezte, hogy a már megszerzett kisebbségi jogokból nem lehet visszalépni. Eugene Czolij a Velencei Bizottság állásfoglalásának és a párbeszédnek a jelentőségét hangsúlyozta, és áttekintést adott az Ukrán Világkongresszus munkájáról.

Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes, a KDNP elnöke és Hartyányi Jaroszlava, az Országgyűlés ukrán nemzetiségi szószólója fogadta Eugene Czolijt, az Ukrán Világkongresszus elnökét és Maryna Iarosevycht a szervezet brüsszeli képviselőjét. (Fotó: Váli Miklós)

Az ukrajnai kisebbségi jogokról egyeztetett Semjén Zsolt

Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes megbeszélést folytatott Nesztor Sufrics ukrán parlamenti képviselővel – közölte az MTI-vel hétfőn Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője.

A találkozón az ukrán-magyar kapcsolatok, az ukrajnai magyarság, illetve a magyarországi ukránság éltével összefüggő kérdések mellett érintették a jelenlegi ukrajnai politikai helyzetet.

A felek egyetértettek a többes állampolgárság szabadságában, valamint a kisebbségek szerzett jogainak védelmében – mondta a sajtófőnök.