Semjén Zsolt: A Kárpát-medencei létezéshez nélkülözhetetlen a magyar nyelv

A magyar nyelv fontosságát emelte ki a Kárpát-medencei létezés szempontjából a nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes hétfőn Gödöllőn, a Szent István Egyetem tanévnyitó ünnepségén.

Semjén Zsolt (KDNP), miniszterelnök-helyettes beszédet mond Gödöllőn, a Szent István Egyetem tanévnyitó ünnepségén. (Gödöllő, 2019.09.16. KDNP fotó: Váli Miklós)

„Akkor tudunk Kárpát-medencei méretben létezni", kulturálisan, szellemileg és gazdasági értelemben is, „ha nem hagyjuk, hogy szétessen a magyar nyelv" - mondta Semjén Zsolt.

Semjén ZsoltA Gödöllői Szent István Egyetem tanévnyitó ünnepsége. (Gödöllő, 2019.09.16. KDNP fotó: Váli Miklós)

A gondolkodás és a nyelv egymástól elválaszthatatlan: nem lehet gondolkodni valamin, amit nyelvileg nem tudunk kifejezni - tette hozzá a politikus.

Semjén ZsoltSemjén Zsolt (KDNP), miniszterelnök-helyettes a Szent István Egyetem tanévnyitó ünnepségén. (Gödöllő, 2019.09.16. KDNP fotó: Váli Miklós)
    
Megjegyezte: nem mindegy, hogy az a nyelv, amelyet a gondolkodáshoz használunk, milyen minőségű, és az sem mindegy, hogy anyanyelv vagy tanult nyelv.
    
A tudományok szempontjából különösen igaz mindez a külhoni magyarságra, hiszen szisztematikusan gondolkodni csak akkor lehet, ha azt "nyelvileg is jól ki tudjuk fejezni" - fűzte hozzá a miniszterelnök-helyettes.

Semjén Zsolt
    
A Gödöllői Szent István Egyetem tanévnyitó ünnepsége. (Gödöllő, 2019.09.16. KDNP fotó: Váli Miklós)

Semjén Zsolt elmondta, a Szent István Egyetem kezdetektől vállalt küldetése, missziója teszi lehetővé, hogy Erdélyben, Kárpátalján, a Felvidéken és a Vajdaságban élő magyarok is tanulhassanak és gondolkodhassanak az anyanyelvükön; a nyelv nemcsak a köznyelvből áll, hanem a szaknyelvekből is.

Semjén Zsolt
    
Hallgatók a Gödöllői Szent István Egyetem tanévnyitó ünnepségén. (Gödöllő, 2019.09.16. KDNP fotó: Váli Miklós)

A politikus úgy fogalmazott, a zseniális magyar nyelv teszi lehetővé, hogy az egyetemes magyar tudomány eredményeire a tudósok anyanyelvükön legyenek képesek. A Szent István Egyetem ez ügyben kifejtett missziójáért „nem lehetünk elég hálásak" - hangsúlyozta Semjén Zsolt.

Semjén ZsoltA Gödöllői Szent István Egyetem tanévnyitó ünnepsége. (Gödöllő, 2019.09.16. KDNP fotó: Váli Miklós)

Semjén ZsoltA Gödöllői Szent István Egyetem tanévnyitó ünnepsége. (Gödöllő, 2019.09.16. KDNP fotó: Váli Miklós)