Semjén Zsolt: A kismarosi ciszterci nővérek manufaktúrája piaci alapon is életképes

A kismarosi ciszterci nővérek lekvár- és szörpkészítő manufaktúrája piaci alapon is életképes, mivel versenyképes, minőségi helyi termékeket gyártanak – mondta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes hétfőn Kismaroson.

Ciszterci nővérek manufaktúrája

A nemzetpolitikáért, egyházügyekért és nemzetiségekért felelős miniszterelnök-helyettes a ciszterci nővérek új gyümölcsfeldolgozó manufaktúrájának ünnepélyes átadásán arról beszélt: ha végignézünk a magyar történelmen, szembetűnő, hogy „a tájak lelkisége és szellemisége” szempontjából meghatározó, milyen szerzetesrendek éltek korábban a területen.

Ugyanis – folytatta Semjén Zsolt – miután Rákosi Mátyás betiltotta a rend működését, és ott ahol a ciszterciek később sem tudtak visszatelepülni, a kisugárzásuk mégis ott maradt. Ahol pedig visszatelepültek, szellemi pezsgést hoztak létre.

Ciszterci nővérek manufaktúrája

Hozzátette, ott, ahol voltak szerzetesrendek, volt lelki erő, szellemi jelenlét, az emberek életminősége, kötődése egymáshoz és a világhoz sokkal gazdagabb volt, amit az állam is védendő örökségnek, értéknek tekint.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára, a térség KDNP-s országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy a ciszterci rendnél van hagyománya a mezőgazdasági munkának, 900 éve dolgoznak fel gyümölcsöt a rend tagjai.

Ciszterci nővérek manufaktúrájaA képen Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, a KDNP elnöke (középen), Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára, a térség KDNP-s országgyűlési képviselője  a párt alelnöke (balról a második), Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, a KDNP alelnöke (balra), Horváth Olga, a ciszterci nővérek kismarosi monostorának apátnője (jobbról a második) és Marton Zsolt váci megyés püspök átvágja a nemzeti színű szalagot a ciszterci nővérek új gyümölcsfeldolgozó manufaktúrájának átadóünnepségén Kismaroson 2022. március 7-én. A most elkészült és átadásra kerülő gyümölcsfeldolgozó üzem a legkorszerűbb technológiákkal épült meg, amihez a kormány 356 millió forint támogatást nyújtott.

Az államtitkár elmondta, hogy a most elkészült és átadásra kerülő gyümölcsfeldolgozó üzem is a legkorszerűbb technológiákkal épült meg, amihez a kormány 356 millió forint támogatást nyújtott.

Ciszterci nővérek manufaktúrájaA képen Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, a KDNP elnöke beszédet mond a ciszterci nővérek új gyümölcsfeldolgozó manufaktúrájának átadóünnepségén Kismaroson 2022. március 7-én.

Hangsúlyozta, hogy az üzem az egész térség számára fontos, mert a környék kistermelői ide tudják hozni a terményeiket. A nővérek az itteni bevételeikből egy orvosi rendelőt is fenntartanak Kismaroson – jelezte Rétvári Bence.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára arról beszélt, hogy mióta – 12 éve – elkezdett kormányozni a Fidesz-KDNP, azóta volt egy alapelvük: hazai termék, hazai munkahely; ennek egy kis szeletét a ciszterci nővérek ebben a manufaktúrában bemutatják.

Az elkészült üzem épületét Marton Zsolt váci megyés püspök áldotta meg

Ciszterci nővérek manufaktúrája Kismaroson

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!