Semjén Zsolt: A magyar és a lengyel az a két nemzet, amely soha nem vívott háborút egymással

Filmvetítéssel egybekötött ünnepi fogadást rendeztek a lengyel-magyar diplomáciai kapcsolatok felvételének 100. évfordulója alkalmából, a lengyel nemzeti ünnep keretében a Pesti Vigadóban. Az ünnepségen Jerzy Snopek budapesti lengyel nagykövet és Semjén Zsolt, Magyarország miniszterelnök-helyettese is köszöntő beszédet mondott.

Semjén Zsolt (KDNP), miniszterelnök-helyettes köszöntő beszédet mond a lengyel-magyar diplomáciai kapcsolatok felvételének 100. évfordulója alkalmából megrendezett ünnepségen (Budapest, 2019.11.06. KDNP fotó: Váli Miklós)

Jerzy Snopek nagykövet a két nép ezeréves barátságát és kölcsönös szolidaritását méltatta, mely megnyilvánult például az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc lengyel légiójában (élen Bem Józseffel, Henryk Dembińskivel és Wysocki Józseffel), 1920-ban, a visztulai csodának is nevezett varsói csatában a bolsevikok ellen, a lengyel menekültek fogadásában 1939 őszén vagy éppen az 1956-os magyar forradalom idején.

Jerzy SnopekJerzy Snopek nagykövet köszöntő beszédet mond a lengyel-magyar diplomáciai kapcsolatok felvételének 100. évfordulója alkalmából megrendezett ünnepségen (Budapest, 2019.11.06. KDNP fotó: Váli Miklós)

A nagykövet hangsúlyozta, hogy ma is szoros együttműködés jellemzi a két népet, melynek alapja a kölcsönös szimpátia és bizalom. Ez nemcsak a kétoldalú kapcsolatokban, hanem különböző politikai formációkban – mindenekelőtt a Visegrádi Csoportban – is megnyilvánul. Hasonló nézeteket vallunk a legfontosabb politikai és társadalmi problémákról, kihívásokról. Ugyanazok az értékek vezérelnek bennünket, amelyek döntőek országaink és nemzeteink sorsa, és fontosak Európa sorsa szempontjából – emelte ki.

Semjén ZsoltSemjén Zsolt (KDNP), miniszterelnök-helyettes köszöntő beszédet mond a lengyel-magyar diplomáciai kapcsolatok felvételének 100. évfordulója alkalmából megrendezett ünnepségen (Budapest, 2019.11.06. KDNP fotó: Váli Miklós)

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes elmondta, hogy a két nép történelme nem párhuzamosan halad, hanem sorsközösségben forr össze. Felidézte, hogy Közép-Európa viharos történelmében szinte minden nép vívott háborút egymással. „A magyar és a lengyel az a két nemzet, az a két ország, amely soha nem vívott háborút egymással, és mindig, a legnehezebb pillanatokban is szolidárisak voltunk egymással” – emelte ki a kormányfő helyettese beszédében.

Semjén ZsoltÜnnepség a lengyel-magyar diplomáciai kapcsolatok felvételének 100. évfordulója alkalmából (Budapest, 2019.11.06. KDNP fotó: Váli Miklós)

Két ezeréves nép barátságáról van szó, amelynek számtalan ponton forrt össze a történelme, közös királyai és királynéi is voltak – idézte fel Nagy Lajos, Hedvig és Báthory István alakját a miniszterelnök-helyettes. Kiemelte még a Szolidaritás és Szent II. János Pál pápa jelentőségét is, akik számára – és oly sok honfitársunk számára – „mindig a szabadságot jelentették, és jelentik ma is.” A két népnek közös történelmi küldetése is van: „megmaradni lengyelnek és megmaradni magyarnak” – állapította meg a miniszterelnök-helyettes.

Semjén ZsoltÜnnepség a lengyel-magyar diplomáciai kapcsolatok felvételének 100. évfordulója alkalmából (Budapest, 2019.11.06. KDNP fotó: Váli Miklós)

A nálunk nagyobb és szerencsésebb népeknél a nemzethalál gondolata fel sem merült, nekünk, lengyeleknek és magyaroknak az ezer év alatt gyakran a puszta létünkért, megmaradásunkért kellett küzdeni – magyarázta. Ez a történelmi barátság teljesedik most ki egy közép-európai együttműködésben, a V4-ek szövetségben – hangsúlyozta.

Nemcsak arról van szó, hogy ez a közel 70 millió ember – lengyelek, csehek, szlovákok, magyarok – közösen képviselni tudja az érdekeit az EU-ban, hanem a saját értékeivel gazdagítja az európai együttműködést, mert mi büszkék vagyunk a kereszténységünkre, büszkék vagyunk a nemzeteinkre – jegyezte meg. „Isten áldja meg Lengyelországot, Isten áldja meg Magyarországot, Isten áldja meg a lengyel-magyar barátságot” – zárta beszédét Semjén Zsolt.

Az ünnepi beszédek előtt, a lengyel nemzeti ünnep alkalmából levetítésre került egy Lengyelország 1918 és 1939 közötti hősies helytállását, a három részre szakított ország újraegyesítését bemutató történelmi animációs film The Unconquered: Trying Times (Nem hódolunk meg: Nehéz idők) címmel.

A lengyel Nemzeti Emlékezet Intézet támogatásával készített film itt megtekinthető:

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!