Semjén Zsolt : Magyarország támogatja a szentföldi keresztény közösséget

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes fogadta a magyarországi látogatáson tartózkodó Francesco Pattont, a Szentföldi Ferences Kusztódia kusztosát szerdán, a Miniszterelnökség Karmelita épületében.

Francesco Pattont, a Szentföldi Ferences Kusztódia kusztosa (k), Semjén Zsolt 8KDNP), miniszterelnök-helyettes (j) (Budapest, 2019.11.13.)

Semjén Zsolt mellett, a megbeszélésen részt vett Dobszay Márton Benedek ferences tartományfőnök és Várnai Jakab, a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola rektora, valamint Azbej Tristan, az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkár.

Semjén Zsolt

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes fogadja a magyarországi látogatáson tartózkodó Francesco Pattont, a Szentföldi Ferences Kusztódia kusztosát, a Miniszterelnökség Karmelita épületében (Budapest, 2019.11.13.)

A kusztos a találkozó során ismertette a kereszténység jelenlegi helyzetét a Közel-Keleten. Bemutatta a szentföldi szent helyeket gondozó ferencesek keresztény közösségeket megtartó, lelkigondozásukat végző szolgálatát.  Francesco Patton emlékeztetett, a Szentföldi Ferences Kusztódia története a XIII. századra nyúlik vissza.

A szervezet feladata a római katolikus egyház nevében gondozni és őrizni Jézus megtestesülésének legfőbb helyeit. A Szentföldi Ferences Kusztódia évszázadok során társadalmi, oktatási és kulturális tevékenységek hálózatát fejlesztette ki a helyi közösségek hitének és életének megőrzése és újjáélesztése céljából.

A megbeszélésen Semjén Zsolt kiemelte, hogy hazánk segíti Kusztódia által támogatásra javasolt szentföldi keresztény intézményeket, egy iskolai és plébániai komplexum kialakítását a galileai Kánában, illetve egy, a Szentföld keresztény vonatkozásait bemutató kiállítás létrehozását.

A miniszterelnök-helyettes a megbeszélésen hangsúlyozta, Magyarország fontosnak tartja a közel-keleti keresztény közösségek megmaradását. Magyarország Kormánya a 2016-ban indult Hungary Helps Programon keresztül az elmúlt években jelentős mértékben támogatta a veszélyeztetett keresztény közösségeket.