Semjén Zsolt: Mindenki feladata, hogy a saját helyén országépítő legyen

Minden magyar feladatának nevezte a nemzetpolitikáért, egyházügyekért és nemzetiségekért felelős miniszterelnök-helyettes csütörtökön Budapesten, hogy Szent István király nyomán országépítő legyen a saját helyén.

Kitüntetés-átadásA kép előterében Boross Péter volt miniszterelnök (1993-94) beszélget Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettessel (jobbra)

Semjén Zsolt az augusztus 20-ai nemzeti ünnep alkalmából adott át Áder János köztársasági elnök által adományozott állami kitüntetéseket: a Magyar Érdemrend közép-, tiszti- és lovagkeresztje, valamint Magyar Arany és Ezüst Érdemkereszt elismeréseket.

Kitüntetés-átadás

Az ünnepségen a miniszterelnök-helyettes azt mondta, Szent István király örökségéhez tartozik, hogy úgy alapította meg a magyar államot, csatlakozva a keresztény civilizációhoz, hogy az ország sem a Német-római Császárság hűbérese nem lett, sem Bizánc érdekszférájába nem vonódott be. Elutasította a koppányi „pogánykodást", ugyanakkor azt az árulást is, hogy a Német-római Császárságnak ajánlja fel az országot.

    A Szent István-i mű lényege "az idők élén járni", a szükséges változtatásokat megtenni és egyszerre megvédeni a nemzeti szuverenitást.

Ez a feladat évszázadról évszázadra – mondta. Az örökség tanulsága, hogy egyszerre kell megvalósítani ezt a kettős küldetést: mindenkinek a saját „őrhelyén" kell „az idők élén járnia", nagyszerűt alkotnia, és ezt magyarként, a magyar nemzethez való hűségjegyében. A kitüntetettek pontosan így cselekedtek – hangsúlyozta Semjén Zsolt.

Kitüntetés-átadás

Ez 1848-ban úgy hangzott, hogy haza és haladás: egyszerre kellett kivívni a nemzeti szuverenitást és a polgári átalakulást. De ugyanez volt a feladat 1956-ban is – mondta a politikus.  Kiemelte, hogy Szent Istvánról sok mindent el lehet mondani: zseniális állam- és egyházszervező, zseniális hadvezér, zseniális diplomata volt, valamint szent király.

Kitüntetés-átadásSemjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes (balra) átadja a Magyar Érdemrend középkeresztje kitüntetést Pál József Csabának, a Temesvári Római Katolikus Egyházmegye püspökének az augusztus 20-ai nemzeti ünnep alkalmából

A miniszterelnök-helyettes szerint az, hogy „rajtunk nem fognak az évszázadok", annak köszönhető, hogy Szent István felajánlotta az országot a Szűzanyának.  Az államalapító legfontosabb tulajdonságának nevezte, hogy országépítő volt. Mindenki feladata, hogy bekapcsolódjon ebbe az országépítésbe – tette hozzá.

Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes beszédet mond az augusztus 20-ai nemzeti ünnep alkalmából, Áder János köztársasági elnök által adományozott állami kitüntetések átadásán a Karmelita kolostorban 2021. augusztus 19-én

Semjén Zsolt kiemelte, hogy sok magyar ünnep létezik, állami ünnep azonban csupán egy, Szent István napja. Elismerésből is sokfélét adományoznak, az állami kitüntetések viszont különleges ranggal bírnak – közölte.

Kitüntetés-átadásSemjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes (b) átadja a Magyar Érdemrend középkeresztje kitüntetést Szocska A. Ábelnek,  a Nyíregyházi Egyházmegye püspökének az augusztus 20-ai nemzeti ünnep alkalmából, Áder János köztársasági elnök által adományozott állami kitüntetések átadásán a Karmelita kolostorban 2021. augusztus 19-én

Kitüntetés-átadásSemjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes (balra) átadja a Magyar Érdemrend középkeresztje kitüntetést dr. Mészáros Józsefnek, a Barankovics István Alapítvány Kuratóriuma elnökének, az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság volt főigazgatójának, a Magyar Államkincstár volt elnökének az augusztus 20-ai nemzeti ünnep alkalmából (Fotó: MTI / Bruzák Noémi)

A díjak egyidősek az emberiséggel. A kitüntetések fontosak azoknak is, akik kapják, és annak is, aki adja, jelen esetben a magyar államnak. A leglényegesebbek azonban a magyar nemzetnek, mert az akkor tud megmaradni, ha büszke lehet a tagjaira – hangoztatta. A miniszterelnök-helyettes arra is kitért, hogy nincs még egy olyan nemzet, amely arányosan annyi Nobel-díjast adott volna a világnak, mint a magyar.

Kitüntetés-átadás

 

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!