Semjén Zsolt: Semmihez sem hasonlítható a nevelőszülők heroikus szolgálata

A családot nem pótolja semmi, azt a biztonságot, szeretetet nyújtja a gyermekeknek, amelyet senki más nem képes – mondta az emberi erőforrások minisztere a Szent Anna a nevelőszülőkért elnevezésű díj csütörtöki átadásán, az Országházban. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által a nevelőszülők munkájának elismerésére alapított díjat most első alkalommal adták át. Szent Anna, Szűz Mária anyja többek között a leendő édesanyák, a nagyanyák, a gyermektelen asszonyok és a dajkák védőszentje.

Semjén Zsolt (KDNP), miniszterelnök-helyettes beszédet mond a Szent Anna a nevelőszülőkért elnevezésű díj átadásán, az Országházban (Budapest, 2019.12.05. KDNP fotó: Váli Miklós)

Kásler Miklós köszöntőjében kiemelte az együttérzés, szolidaritás, a másokon segítés, a szenvedések megértése és oldása fontosságát. A család a keresztény társadalmak alapegysége, férfi és nő természetes szövetsége, amely „egy minőségileg más, magasabb szintű egységet alkot” – fogalmazott. Az emberierőforrás-miniszter kiemelte, hogy a családok együttélésének értelme a gyermek, ami a keresztény társadalom megújulását és a nemzetek fennmaradását jelenti.

Kásler MiklósKásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere beszédet mond a Szent Anna a nevelőszülőkért elnevezésű díj átadásán, az Országházban (Budapest, 2019.12.05. KDNP fotó: Váli Miklós)

Hozzátette: azért Szent Annáról nevezték el a díjat, mert Anna Joachimmal együtt szeretetben, békében, hitben élt, és várták hosszú éveken át a gyermekáldást. Ez a kitartás, szeretet, hit és remény tette őket alkalmassá, hogy a szeplőtelen szűz szülei legyenek – mondta.

Kásler Miklós kiemelte, a családot nem pótolja semmi, a családok azt a biztonságot, szeretetet nyújtják a gyermekeknek, amit senki más nem képes megtenni.

Vasas Erzsébet (b), Sánta Lászlóné (b4), Hornné Kun Éva Erika (j4), Márkus László (j3), Polyák Jánosné (j2) és Kerékgyártó Andrea (j), a Szent Anna a nevelőszülőkért díj kitüntetettjei Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes (k), Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere (b3) és Fülöp Attila szociális ügyekért felelős államtitkár (b2) társaságában a díjak átadása alkalmából az Országházban tartott ünnepségen 2019. december 5-én. (MTI fotó: Bruzák Noémi)

A magyar családok ideális előképe a szent család, amelyben a természet szerinti édesanya, Mária és a nevelőapa, József megteremtette azt a légkört a Megváltónak, amelyben békében és boldogságban cseperedhetett, hogy betöltse sorsát és megváltson mindannyiunkat – fogalmazott a miniszter.

Fülöp AttilaFülöp Attila (KDNP), szociális ügyekért felelős államtitkár beszédet mond a Szent Anna a nevelőszülőkért elnevezésű díj átadásán, az Országházban (Budapest, 2019.12.05. KDNP fotó: Váli Miklós)

A miniszter megköszönte a nevelőszülők szép, nemes, emberi vállalását, és azt kérte, hogy a Krisztust körülvevő családi légkör legyen a minta.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes – megköszönve a nevelőszülők „semmihez sem hasonlítható, heroikus” szolgálatát – szintén arról beszélt, hogy a természet rendje szerint az ember családban él, de sokaknak ez nem adatik meg.

Semjén ZsoltSzent Anna a nevelőszülőkért elnevezésű díj átadása az Országházban (Budapest, 2019.12.05. KDNP fotó: Váli Miklós)

Hozzátette: ha a vér szerinti családban a gyermeknek veszélyben van az ellátása, a testi, lelki, pszichés épsége, akkor „a kisebbik rossz” az, ha állami gondozásba veszik. A kormány 2010-ben azonban arra vállalkozott, hogy ezen belül a „nagyobb jót”, a nevelőszülői nevelést válasszák, mert így a gyermekek családot látnak és modelleket az anya- és apaszerepre. Kijelentette: a kormány célja, hogy az állami gondozás helyett nevelőszülőknél helyezzék el a veszélyeztetett gyermekeket, ehhez pedig biztosítják és a jövőben is biztosítani fogják az anyagi és jogszabályi feltételeket.

Semjén ZsoltSzent Anna a nevelőszülőkért elnevezésű díj átadása az Országházban (Budapest, 2019.12.05. KDNP fotó: Váli Miklós)

Fülöp Attila a szociális ügyekért felelős államtitkár köszöntőjében azt emelte ki, a díj alapításakor a nevelőszülők munkájának elismerése mellett az a cél is vezette a tárcát, hogy a társadalom számára „láthatóvá tegye” a munkájukat.

Semjén Zsolt, Fülöp Attila, Kásler MiklósBalról jobbra: Fülöp Attila (KDNP), szociális ügyekért felelős államtitkár, Semjén Zsolt (KDNP), miniszterelnök-helyettes és Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere átadja a a Szent Anna a nevelőszülőkért elnevezésű díjat az Országházban (Budapest, 2019.12.05. KDNP fotó: Váli Miklós)

Jelenleg a gyermekvédelmi rendszerben lévő 23 ezer gyermek közül 15 ezren élnek nevelőszülőknél – ismertette. Tavaly kampányt indítottak a nevelőszülői munka népszerűsítésére és továbbra is minden támogatást szeretnének megadni a nevelőszülőknek – tette hozzá. Kiemelte: az ő munkájuk hordozza a gyermekvédelem és a szociális terület legfontosabb üzenetét, hogy közösségi kötődés nélkül nem lehet szociális biztonságot adni.

Semjén ZsoltSzent Anna a nevelőszülőkért elnevezésű díj az Országházban (Budapest, 2019.12.05. KDNP fotó: Váli Miklós)

Szent Anna a nevelőszülőkért díjat kapott Hornné Kun Éva Erika (Hajdúsági Görögkatolikus Gyermekvédelmi Központ), Kerékgyártó Andrea (Borsod-Abaúj-Zemplén), Márkus László (Pest megye), Polyák Jánosné (Szabolcs-Szatmár-Bereg), Sánta Lászlóné (Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató), Vasas Erzsébet (Kelet-Magyarországi Református Nevelőszülői Hálózat).

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!