Semjén Zsolt: A teremtés egy kert, az ember küldetése pedig az, hogy ezt gondozza

Assisi Szent Ferencnek, a természet védőszentjének szobrát avatták Csopakon. A csaknem ember nagyságú bronzszobor a természetes és a természetfeletti jelképe is egyben - fogalmazott pénteken a Balatonfelvidéki Nemzeti Park Igazgatóságának kertjében, a madarak és fák napja alkalmából tartott ünnepségen a nemzetpolitikáért, egyházügyekért és nemzetiségekért felelős miniszterelnök-helyettes.

Semjén Zsolt, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) elnöke, miniszterelnök-helyettes beszédet mond Assisi Szent Ferencnek, a természet védőszentjének szobrának avatásán, Csopakon (2019.05.10. KDNP fotó: Váli Miklós)

Semjén Zsolt szavai szerint a középkori szent egykori üzenete, melyet a szobor is hordoz, máig érvényes: a teremtés egy kert, az ember küldetése pedig az, hogy ezt gondozza. Assisi Szent Ferenc a természetvédelem megalapítója volt a középkorban, akinek ereje abban állt, hogy harmóniában volt önmagával, a természettel és Istennel.

Rácz AndrásRácz András, az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára (k) beszédet mond Assisi Szent Ferencnek, a természet védőszentjének szobrának avatásán, Csopakon (2019.05.10. KDNP fotó: Váli Miklós)

Hozzátette: a természetvédelem teremtésvédelem is, a természetben pedig mindenkinek megvan a saját helye. A rendszerben szereplőket a nekik kijáró méltósággal kell kezelni. A természet rendje utal a természetfelettire, éppen ezért a természetet sem kizsákmányolni, sem elhanyagolni nem szabad - fogalmazott Semjén Zsolt.

Puskás Zoltán, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park igazgatója, Csopak (2019.05.10. KDNP fotó: Váli Miklós)Puskás Zoltán, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park igazgatója (k), Csopak (2019.05.10. KDNP fotó: Váli Miklós)

Rácz András, az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára felidézte: 1902 óta emlékeznek meg a madarak és fák napjáról, ez a hagyomány Magyarországról terjedt el világszerte. Hangsúlyozta: Assisi Szent Ferenc jelentős szemléletformáló személyiség volt, kinek hatása máig érvényesül.

Kontrát KárolyKontrát Károly, a térség fideszes országgyűlési képviselője,  Csopak (2019.05.10. KDNP fotó: Váli Miklós)

Hozzátette: a szemléletformálás a feladata a nemzeti parkoknak is, melyek a hazai ökoturizmus legnagyobb letéteményesesei. Puskás Zoltán, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságának igazgatója arról beszélt, hogy napjainkban óránként kihal egy faj, mert az ember elpusztítja az élőhelyeket.

Bécser Róbert atyaBécser Róbert atya, Csopak (2019.05.10. KDNP fotó: Váli Miklós)

Ezért van óriási szerepe a természetvédelemnek, hiszen ezáltal tesszük élhetőbbé a világot - fűzte hozzá. Kontrát Károly, a térség fideszes országgyűlési képviselője kiemelte: mindannyiunk közös felelőssége, hogy vigyázzunk természeti értékeinkre.

Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság épületeBalaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság épülete, Csopak (2019.05.10. KDNP fotó: Váli Miklós)

Dienes Attila, a szobor alkotója az MTI-nek elmondta, hogy a 1,5 méter magas, szobor közel fél év alatt készült el, hozzátéve, hogy a repülő gyurgyalag és a kezén ülő jégmadár a védettségük miatt kapott helyet az alkotásban.