Semmelweis-nap - köszönjük az egészségügyben dolgozók áldozatos munkáját!

Semmelweis Ignác, akit az anyák megmentőjeként ismerünk, július elsején született, ez a nap 2011 óta a magyar egészségügy ünnepe.

A Semmelweis-nap törvénybe iktatásával az Országgyűlés az egészségügyi és az egészségügyben dolgozók számára nem csupán egy munkaszüneti napot biztosított, hanem ez a nap jelképe a társadalom hálájának, és elismerésének az általuk végzett munka iránt.

A szervezett egészségügyi rendszer a modern államok és a tudomány közös vívmánya. Születésünktől kezdve kapcsolatban vagyunk vele. Orvosok, ápolók, gyógyszerészek, kutatók, az őket segítő adminisztratív munkát végzők és még sok szakterület együttműködése szükséges ahhoz, hogy betegségünk esetén a megfelelő ellátásban részesüljünk. Persze a gyógyulást nem csupán az előírt gyógyszer, vagy kezelés segíti elő, hanem  az egészségügyi dolgozók gondoskodása, és a kiszolgáltatott helyzetünkön átsegítő emberséges hozzáállása.

Paracelsus középkori svájci orvos szerint a gyógyítás egyik alapköve az orvos jelleme, önzetlensége és erkölcsi tisztasága. Mondása szerint „az orvoslás tudománya a szívben gyökerezik”.

A pandémia, az elmúlt másfél év mindenkit próbára tevő küzdelme talán minden korábbinál jobban ráirányította figyelmünket azokra, akik a járvány leküzdéséért önzetlenül, sokszor a beteg egészségét a sajátjuk elé helyezve küzdöttek a kórházi ágyak mellett, a mintavételi helyeken vagy az oltóközpontokban.

A kormányzat a korábban sosem látott mértékű infrastrukturális fejlesztések mellett különös figyelmet szentel a szakdolgozóknak, hiszem a munka oroszlánrészét nem önmagukban a kórházi épületek, vagy a berendezések végzik, hanem a szakdolgozók. Mint ahogy a sportban sem a sportlétesítmények, vagy a felszerelés ér el fantasztikus eredményeket, hanem a sportolók, a csapatok. Ezért amikor az egészségügy támogatására gondolunk, elsősorban a szakdolgozók helyzetének a javítására kell gondoljunk. Ennek mentén a kormány a védekezésben résztvevőknek 10 napos fizetett szabadságot biztosít, továbbá a jövő évi költségvetésben 2884 milliárd forintot fordít az egészségügyre, ami 1700 milliárddal több, mint 2010 előtt. 

Köszönjük az egészségügyben dolgozók áldozatos munkáját!

Dr. Simicskó István
a KDNP frakcióvezetője

 

(Fotó:123RF)

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!