Simicskó István: A 21. század a kihívások évszázada

A 21. század a kihívások évszázada – jelentette ki Simicskó István, a Parlamenti Hírszerzési–Biztonsági Fórum budapesti ülésének levezető elnöke hétfőn az MTI-nek.

A KDNP frakcióvezetője, korábbi honvédelmi miniszter azt mondta, „hihetetlenül felgyorsult világban élünk”, és ha bizonyos folyamatokat nem sikerül megfelelő jogszabályi keretek között tartani, az nagyon komoly veszélyeket, fenyegetéseket vonhat maga után.

Szervezett bűnözői körök, gazdasági érdekcsoportok, adott esetben „irreguláris államok” is hasznot remélhetnek ezekből a folyamatokból, és kihasználhatják a védtelenebb embereket, közösségeket, államokat – figyelmeztetett.

A globális térben zajló folyamatokkal szemben csak összefogással lehet fellépni – jelentette ki Simicskó István, hangsúlyozva:

ha a világ több országának szakemberei, döntéshozói, parlamenti törvényhozói összefognak, akkor eredményesen tudnak védekezni, és ily módon az állampolgárok számára nagyobb biztonságot tudnak garantálni.

A KDNP frakcióvezetője örömét fejezte ki, hogy a 19. alkalommal megrendezett fórumot Budapesten, az Országházban tartják. Mint elmondta: a rendezvényre sok országból – köztük az Egyesült Államokból, Nagy-Britanniából – érkeztek parlamenti képviselők, szakértők, nemzetközileg elismert szakemberek.

A nap folyamán neves előadók tartottak előadásokat a 21. század gyors technikai változásai következtében fellépő kihívásokról, a napjainkat érintő legfontosabb fenyegetésekről, köztük a mesterséges intelligencia, az 5G hálózatok, a kibertér, az emberkereskedelem veszélyeiről.

Az ilyen típusú kihívásokkal, fenyegetésekkel szemben az ország biztonságát szolgáló jogalkotásról, jogszabályokról, a parlamenti együttműködésről Simicskó István is előadást tartott a fórumon.

A KDNP-s képviselő kiemelte:

a parlamenti döntéshozóknak nagy felelőssége van abban, hogy milyen jogszabályokat alkotnak, módosítanak a kor kihívásainak megfelelően. Ezek a fórumok pedig segítenek abban, hogy a nemzetközi, valamint a magyar parlamenti döntéshozatalban is hatékonyabban reagáljanak a különböző biztonsági kihívásokra

– mondta Simicskó István, a 19. Parlamenti Hírszerzési–Biztonsági Fórum levezető elnöke.

Robert Pittenger, a Parlamenti Hírszerzési–Biztonsági Fórum elnöke is kiemelte, hogy rendkívül gyorsan fejlődik a technológia. Ehhez kapcsolódóan hangsúlyosan kell foglalkozni azzal, hogy milyen hatása van az 5G-nek, milyen veszélyei vannak a kettős felhasználású mesterséges intelligenciának, miként lehet csökkenteni a biológiai hadviselés kockázatát.

„Az ellenfeleink a legfejlettebb technológiákat használják, mi sem maradhatunk le mögöttük” – fogalmazott.

Hírszerzési-Biztonsági FórumKövér László, az Országgyűlés elnöke beszédet mond az Országházban rendezett Parlamenti Hírszerzési-Biztonsági Fórumon 2021. szeptember 6-án. Mögötte Kese Beatrix, az Országgyűlés Hivatalának külügyi igazgatóshelyettese, Simicskó István levezető elnök, a KDNP frakcióvezetője és Robert Pittenger, a Parlamenti Hírszerzési-Biztonsági Fórum elnöke (balról jobbra) Fotók: MTI / Soós Lajos

Az Egyesült Államok egykori kongresszusi képviselője azt hangsúlyozta: az eredményes globális együttműködéshez kritikus fontosságú, hogy az országok parlamenti képviselői mélyebben ismerjék és értsék a biztonsági kihívásokat, amelyekbe beletartoznak az 5G, a kiberbiztonság, a kereskedelmi alapú pénzmosás, a kvantum-számítástechnika, a mesterséges intelligencia, a tiltott kereskedelem és a tiltott finanszírozás.

Robert Pittenger elmondta: a Parlamenti Hírszerzési–Biztonsági Fórumon nemcsak parlamenti képviselők vesznek részt, hanem a világ különböző részeiről érkeztek szakértők is, akik segítenek abban, hogy az említett kérdéseket tisztázzák, és a biztonsági kihívások elleni hatékony fellépéshez segítség a tisztánlátást.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!