Simicskó István: Háború helyett békére van szükség

A KDNP frakcióvezető-helyettese hétfőn napirend előtt szólalt fel az Országgyűlésben.

Simicskó István kiemelte: az orosz-ukrán háború és az arra adott rossz uniós válaszok mély nyomot hagynak a világgazdaságon és a magyar gazdaságon is.

Háború helyett békére van szükség, a magyar álláspont egyértelmű

- emelte ki. Hozzátette: el kell kerülni az eszkalálódást és azt, hogy egyre több áldozatot követelő csapások legyenek.

A kormány mindent megtesz a gazdaság megerősítése és a családok védelme érdekében - mondta. Úgy fogalmazott: a gazdasági növekedést fenn kell tartani úgy, hogy stabil maradjon az ország költségvetése.

A kormány a szankciós infláció ellen tizenegy intézkedésből álló akciótervet dolgozott ki - hangsúlyozta.

Sztáray Péter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonságpolitikáért és energiabiztonságért felelős államtitkára úgy fogalmazott: egyre súlyosabb recesszió felé rohan az európai gazdaság. A kormány alapvető feladata, hogy ebben a kritikus helyzetben segítséget nyújtson a magyarországi vállalatoknak, amelyek elsőszámú ellensége az energiaárak megugrása.

A kormányzati intézkedések közül kiemelte, hogy

november 15-től a kis- és közepes vállalkozások hiteleire is kiterjesztik a kamatstopot, és a Széchenyi Kártya-program hiteltermékei is kedvező kamatozással érhetők el.

Az energiaintenzív feldolgozóipari kkv-k számára 200 milliárd forintot különítettek el, a gyármentő program pedig a nagyvállalkozások energiahatékonysági fejlesztéseit támogatja - ismertette.