Simicskó István: A honvédelmi nevelés tematikája igazodni fog a Nemzeti alaptantervhez

A honvédelmi nevelés végleges tervezetének elfogadása előtt a különböző területek szakemberei szeptemberben egy konferencián fejthetik ki véleményüket — tájékoztatta a Magyar Nemzetet Simicskó István. A hazafias és honvédelmi nevelésért felelős kormánybiztos lapunknak azt is elmondta: az első öt vidéki honvédelmi sportközpontra már kiírták a kivitelezői közbeszerzést, az építkezések ősszel kezdődhetnek meg.

Simicskó István (KDNP) országgyűlési képviselő, hazafias és honvédelmi nevelésért felelős kormánybiztos

A honvédelmi nevelés közfeladatrendszerének kidolgozására létrehozott munkacsoport ősszel teheti le tervezetét a kormány asztalára – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Simicskó István.

A hazafias és honvédelmi nevelésért felelős kormánybiztos azt is elmondta: a végleges tervezet elfogadása előtt szeptemberben konferencián fejthetnék ki a különböző területek szakemberei a véleményüket.

– A hazafias és honvédelmi nevelés tematikája, eszközrendszere igazodni fog a Nemzeti alaptantervhez és a kerettantervekhez is – szögezte le.

A kormánypárti politikus hozzátette: a munkacsoport komoly nemzetközi kitekintést végzett a stratégia megalkotásakor, figyelembe véve a kihívásokat, veszélyeket, lehetőségeket és erősségeket.

– Többek között megvizsgálták az USA és Nagy-Britannia példáját, ahol a kadétprogramok kiválóan működnek, figyelembe vették a Franciaországban sikeresen működő, egy nap a honvédelemért program tapasztalatait is, illetve számos európai ország mellett Kína és Japán gyakorlatát is tanulmányozták. A tervezetben sok alapvető értékelem szerepel, mint akaraterő, bajtársiasság, bátorság, becsület, helytállás, hűség, önfegyelem, türelem, önzetlenség, tisztelet és tisztesség. Ezeket az elemeket szeretnék elhelyezni a szaktantárgyakban, ajánlásokat megfogalmazva a pedagógusoknak – fejtette ki a kormánypárti politikus.

A szellem mellett a test nevelésére is komoly hangsúlyt helyez a kormány a járásonkénti honvédelmi sportközpontok kialakításával. A típusterv alapján épülő központokban sportlövészetet, küzdősportokat és technikai sportokat űzhetnek, gyakorolhatnak a fiatalok szervezett, biztonságos körülmények között. – Az első öt helyszínre – Újfehértó, Balassagyarmat, Szigetvár, Baja és Szarvas – már kiírták a kivitelezői közbeszerzést, a munkálatok ősszel kezdődhetnek meg.

Ezt követően ütemesen folytatják az újabb központok építését, a tervek szerint 2022-ig országos hálózatot kialakítva – mondta Simicskó István. Hozzátette: kisebb versenyeket most is szerveznek a fiataloknak. – A nyár elején az újbudai döntővel záruló Bátrak Ligája – Rákóczi-kupa rendezvénysorozat nagy sikert aratott, 7. és 8. osztályos diákok vettek benne részt, köztük határon túli magyar fiatalok is. A ligát jövőre is folytatjuk, aminek külön jelentőséget ad, hogy 2020 a nemzeti összetartozás éve lesz – szögezte le.

Hozzátette: ezek a lépések a kormány egyik kiemelt célját, a nemzet tagjai közötti kötelékek erősítését is szolgálják.