Simicskó István: A közösség ereje a szellemiségében és hitében rejlik

„A közösség ereje a szellemiségében és hitében rejlik, mi ezt a többletet próbáljuk meg hozzáadni” – nyilatkozta a Vasárnapnak Simicskó István, a KDNP újonnan megválasztott frakcióvezetője, akivel a kereszténydemokrata politika szerepéről beszélgetett Tóth Gábor újságíró.

Simicskó István (balra) a KDNP és Kocsi Máté, a Fidesz frakcióvezetőjének kézfogása az Országházban (Fotó: Nagy Mihály / Vasárnap.hu)

– Felértékelődhet a KDNP szerepe a jelenlegi, a világ számos országában tapasztalható ideológiai háborúban?

– Minden civilizáció vallási alapon jött létre. Az egész nyugati műveltség is alapvetően a keresztény értékekre épült. Ha ez a vallási talapzat szétreped, szétporlad, akkor a felépítmény, akár az egész civilizáció is összeomolhat. Éppen ezért

a mi válaszunk az egyetlen európai válasz: a kereszténydemokrácia.

Úgy hisszük, hogy az európai civilizáció alapjait sohasem szabad elfelejteni, valamint azt sem, hogy mit köszönhetünk a keresztény értékeknek és civilizációnak. Gyakorlatilag erre épült az egész Európai Unió is, gondoljunk csak Konrad Adenauerre vagy éppen Robert Schumanra, hiszen ők azok, akik megálmodták az európai közösséget a második világháború után. Úgy vélem, az egyetlen járható utat jelölték ki számunkra, mely ma is vállalható.

Természetesen a kereszténydemokráciában is van többféle nézet, elképzelés, de ami lényeges, hogy az alapok és az irányok megvannak – és mi ezek felé szeretnénk a jövőben is orientálódni.

– Globalizálódó világunkban és az egyre liberálisabbá váló európai közösségben mennyire tarthatjuk meg keresztény gyökereinket?

– Alapvető a különböző civilizációk értékeinek tisztelete, de emellett fontos a saját nemzeti hagyományaink megőrzése, a nemzeti önazonosság védelme, sőt megerősítése. Nekünk, kereszténydemokratáknak az örök emberi értékeket kell felvállalnunk és megjelenítenünk úgy, hogy közben a gyorsuló, globalizált világban is el kell tudnunk helyezni magunkat.

Hagyományainkra, keresztény értékeinkre azonban mindvégig oda kell figyelnünk, de úgy, hogy közben folyamatosan szem előtt kell tartanunk a világ új kihívásait, a technológiai változásokat. Ebben a rohanó világban az alapok szerepe felértékelődik, anélkül nehezebb lesz eligazodni a jövőben is.

Kocsis Máté és Simicskó IstvánSimicskó István (jobbra) a KDNP és Kocsi Máté, a Fidesz frakcióvezetője az Országházban (Fotó: Nagy Mihály / Vasárnap.hu)

A Kereszténydemokrata Néppártnak ezt az értéket, ezt a gondolkodást kell karakteresen képviselnie és továbbra is felvállalnia az Országgyűlésben, illetve azon kívül is.

A magyar kormány jelenleg kereszténydemokrata – kiváló szövetségben dolgozunk együtt a Fidesszel, a közös munkát pedig töretlenül folytatjuk a jövőben is.

 – A KDNP szerint az emberi élet érték – az utóbbi hónapokban azonban kiderült, hogy nem mindenki vélekedik így a politika világában. Milyen jövő elé nézünk?

– Jelenleg a koronavírus-járvány által okozott igen komoly válságból haladunk kifelé. A magyar kormány időben felismerte a veszélyeket és megfelelően reagált rájuk, az emberi élet védelmét helyezte előtérbe, nem hagyta magukra az állampolgárait – ellentétben más országok kormányaival. Ez a járvány mindenkit komoly nehézségek elé állított, a gazdasági válság nemzetközi hatásait még csak most mérik fel az egyes országok és a gazdasági szereplők. Idehaza nemrégiben zárult le a 2021-es költségvetési vita, amellyel a kormány a családok és a gazdaság védelmét, a munkahelyek megőrzését kívánja szolgálni. Az ilyen típusú,

értékalapú politikában a KDNP-nek fontos szerepe van.

A Kereszténydemokrata Néppárt szellemiségével, értékrendjével többletet tud hozni a kormányzat számára. Számos kiváló miniszterünk és államtitkárunk van, és fideszes képviselőtársaink is felkészültek a különböző szakpolitikai kérdésekben.

Minden emberi közösség – legyen az egy kisebb család, vagy egy nagyobb, akár egy nemzetnyi – ereje a szellemiségében és hitében rejlik. Mi ezt a többletet próbáljuk meg hozzáadni, de természetesen a gyakorlatias politikában is ott vagyunk, a vitákba is beleállunk. Egy aktív, de józan politikai kultúrát szeretnénk megerősíteni az Országházban. 

Úgy érezzük, erre szükség van, hiszen a baloldal részéről láthattunk mostanában jó néhány provokatív jellegű felszólalást és cselekedetet is. Nekünk fontos a józanság, ezt az erőtöbbletet tudjuk a kormányzat mögött létrehozni – és ezt fogjuk tenni a jövőben is.