Simicskó István: Legfontosabb, hogy együtt legyenek a határon túli és anyaországbeli magyar diákok

Az elmúlt év után idén is megrendezik a Bátrak Ligája elnevezésű iskolai vetélkedősorozatot. Ezúttal - a Honvédelmi Sportszövetség jóvoltából, együttműködve a nemzetpolitikai államtitkársággal - lehetőség nyílik arra, hogy a rendezvénysorozat keretein belül külhoni magyar oktatási intézményben tanuló diákokból álló csapatok is megméressék magukat.

Görgényi Ernő (Fidesz-KDNP) polgármester, Kovács József fideszes országgyűlési képviselő, Simicskó István, a Honvédelmi Sportszövetség elnöke, kormánybiztos és Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár (b-j) a Bátrak Ligája elnevezésű iskolai vetélkedősorozat megnyitóján a gyulai Prohászka Zsolt Városi Tornacsarnokban 2019. március 1-jén. (MTI fotó: Rosta Tibor)

Simicskó István, a szervező Honvédelmi Sportszövetség elnöke a sorozat pénteki, gyulai nyitó sajtótájékoztatója után az MTI-nek azt mondta: az idei verseny a Rákóczi-emlékévhez is szervesen kapcsolódik, ezért kapta a Rákóczi-kupa elnevezést. „A program összekapcsolódik a hazafias neveléssel: olyan vetélkedősorozatról van szó, amelyben fizikai erőkifejtést és ügyességet igénylő feladatok is vannak" - jelentette ki.

Hozzátette: a hét állomásból álló selejtezősorozat mindegyik helyszíne határhoz közeli település, hogy az azon túli magyar intézmények is képviselni tudják magukat. „A legfontosabb, hogy együtt legyenek a határon túli és az anyaországbeli magyar diákok, együtt mérjék fel képességeiket és együtt fejlődjön az önismeretük" - hangsúlyozta Simicskó István.Bátrak Ligája

Bátrak Ligája elnevezésű iskolai vetélkedősorozat megnyitója a gyulai Prohászka Zsolt Városi Tornacsarnokban 2019. március 1-jén. (MTI fotó: Rosta Tibor)
Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár az MTI-nek kifejtette: a hivatal ezt a sorozatot a külhoni magyar gyerekek éve programsorozathoz köti, és a Rákóczi-emlékév eseményei között is számon tartja. „Több elméleti feladat is Rákóczival, a szabadságharccal, valamint a kurucokkal kapcsolatos. A nemzeti identitásunk alapját nagyon sok minden képezi, így a közös nyelv és történelem mellett a közös kultúra is, amibe beletartozik a sport is. A nemzeti identitásunk megtartása, erősítése elképzelhetetlen a sport támogatása, a sporthoz való pozitív hozzáállás nélkül" - fogalmazott az államtitkár.

Jelezte: 2010 óta a magyar kormány sokat tett annak érdekében, hogy a sportban kimagasló magyar eredmények szülessenek, az ország pedig minél több kimagasló világversenyt rendezzen. „Az egészséges életmódra nevelés útján is sokat léptünk előre a mindennapos testnevelés bevezetésével, valamint a tömegsport-bázis megteremtésével" - mondta Potápi Árpád János.

Szerinte a sport egyre inkább a nemzetpolitika új szegmensévé, kiugrási pontjává vált, éppen ezért örül, hogy a Honvédelmi Sportszövetséggel együttműködve ők is részesei a Bátrak Ligája versenysorozatnak. A gyulai selejtezőre - melyen az iskoláknak nyolcfős csapatot kell összeállítaniuk úgy, hogy minimum két lánynak kell lennie - a házigazdák mellett Békéscsabáról, Temesvárról, Aradról és Horgosról érkeztek oktatási intézmények hetedik-nyolcadik osztályos tanulói.

A döntőt - melybe mind a hét selejtezőről a legjobb magyarországi és a legjobb külhoni csapat jut be - június 7-én rendezik Budapesten. Az első három helyezett érem és kupa díjazásban részesül, illetve minden induló intézmény értékes sporteszköz-csomagot kap.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!