Soltész: Az egyházi hagyomány és kultúra megerősíti a nemzeteket

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára és Irinej pátriárka adta át a magyar és szerb kormány támogatásával megújult Szerb Egyházi Múzeumot Szentendrén.

SzentendreErdő Péter katolikus bíboros, Esztergom-budapesti érsek, Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár és Irinej pátriárka, a Szerb Ortodox Egyház feje (KDNP Fotó: Váli Miklós)

Az egyházi hagyomány és kultúra megőriz bennünket kereszténységünkben, hitünkben, megerősíti nemzeteinket és mélyíti a nemzetek közötti barátságot - mondta Soltész Mikós, és kiemelte: a szerb és a magyar nép kapcsolatát ma „a megbékélés és az őszinte tisztelet jellemzi". „Magyarország minden erejével segíti Szerbia európai uniós tagságát, Szerbia mindent megtesz a vajdasági magyarok megmaradásáért, a magyar kormány pedig mindent megtesz a Magyarországon élő szerb nemzetiség megerősödéséért” - fogalmazott.  

Soltész MiklósSoltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár beszédet mond a szentendrei ünnepségen (KDNP Fotó: Váli Miklós)

A múzeum, amely eddig a szentendrei székesegyház Pátriarka utcai kertjében működött, most az egykori szerb tanítóképző és felekezeti iskola Fő téri épületébe költözött. Az épületet a magyar kormány 650 és a szerb kormány 150 millió forintos támogatásával újították fel és alakították át múzeumnak.

Szerb pátriárkaAz épületet Irinej pátriárka, a Szerb Ortodox Egyház feje szentelte meg (KDNP Fotó: Váli Miklós)

Az épületet felszentelő Irinej pátriárka, a Szerb Ortodox Egyház vezetője történelmi eseménynek nevezte az új múzeum épületének átadását, mely jó példája két szomszédos nemzet együttműködésének, és a „kultúra nemzeteket egyesítő erejének”.

SzentendreAz eseményen részt vettek politikusok – például Pásztor István, a Vajdaság Autonóm Tartomány Képviselőháza elnöke – és egyházi vezetők, mint Lukijan budai szerb ortodox püspök (képünkön)

Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár és Vladan Vukosavljev szerb kulturális miniszter (KDNP Fotó: Váli Miklós)

Vladan Vukosavljev szerb kulturális és tájékoztatási miniszter azt mondta: a szerb és magyar nép közötti barátság soha nem volt ilyen erős. „Büszkék vagyunk a Szerbiában élő nagy számú magyar közösségre”, akik  „teljes jogú polgárai Szerbiának, és joggal tekintik hazájuknak az országot” - fogalmazott.

Szentendre

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!