Soltész Miklós: 1,6 milliárd forintra pályázhatnak a nemzetiségi önkormányzatok

Jövőre 1,6 milliárd forintra pályázhatnak a kisebb nemzetiségi önkormányzatok - mondta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára szerdán a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Gávavencsellőn.

Soltész Miklós (KDNP), a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára beszédet mond a kormány támogatásával létrehozott német nemzetiségi közösségi tér átadásán Gávavencsellőn 2020. október 7-én. (MTI fotó: Balázs Attila)

Soltész Miklós a kormány támogatásával létrehozott német nemzetiségi közösségi tér átadásán arról beszélt: az elmúlt tíz évben a kabinet, a szószólók, a képviselők és az országos elnökök erőfeszítése és összefogása a nemzetiségek megmaradását szolgálta.
    
Az államtitkár a 2021-es költségvetési forrásból biztosított támogatásról szólva azt mondta: a civil területre vonatkozó, 450 millió forintos forráskeretű pályázatokat már kiírták, a következő hetekben pedig folyamatosan nyílnak meg az ezzel kapcsolatos pályázati lehetőségek.
    
Soltész Miklós a magyarországi nemzetiségek megmaradása szempontjából kiemelkedően fontosnak nevezte az anyanyelvi környezet biztosítását, az oktatási és kulturális tér megteremtését, valamint az egyház munkáját. Hangsúlyozta a nemzetiségi nyelveket oktató tanárok munkájának jelentőségét, hozzátéve, mivel a „nyelvvesztésnél az utolsó órában vagyunk", a kormány pótlékuk negyvenszázalékos emeléséről döntött, és ösztöndíjprogrammal segíti az óvoda- és iskolapedagógusnak tanuló fiatalokat.
    
Elvárás velük szemben, hogy ne hagyják el a pályát, vagyis legalább addig dolgozzanak az általuk kiválasztott óvodában vagy iskolában, ameddig a támogatást kapták - jelezte Soltész Miklós.

Soltész MiklósSoltész Miklós (KDNP), a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára (j) és Berecz János polgármester elültet egy hársfát a kormány támogatásával létrehozott német nemzetiségi közösségi tér átadásán Gávavencsellőn 2020. október 7-én. (MTI fotó: Balázs Attila)

Úgy fogalmazott: ha ezeket a támogatásokat sok más segítséggel összevetjük és megnézzük, hogyan vizsgázik Európa ebben a tekintetben, azt kell mondani, hogy a magyar kormány jelesre, az Európai Unió, Brüsszel pedig „éppen a bukás szélén áll". A nemzetiségek támogatására Brüsszel nem figyel - jegyezte meg.
    
Soltész Miklós kiemelte, a német nemzetiség szorgalmával, munkájával és kultúrájával olyan értéket adott a magyar nemzetnek és vele együtt élő más nemzetiségeknek, amely nélkül jóval szegényebb lenne az ország.
    
Hozzátette, a magyarok nagyrészt a magyarországi németektől, a szászoktól és sváboktól kapták, illetve örökölték az igényességet, mint tulajdonságot is.
    
A politikus arra kérte a nemzetiségi vezetőket: továbbra is támogassák a közös munkát, hogy a gávavencsellőihez hasonló közösségi terek jöjjenek létre szerte az országban.
    
Az átadáson részt vett Vinnai Győző, a térség fideszes országgyűlési képviselője, Baracsi Endre, a megyei közgyűlés alelnöke és Berecz János, a település Fidesz-KDNP-s polgármestere is.
    
A német közösségi házat, egy Szent Vendel-képoszlopot és filagóriát magában foglaló közösségi teret a helyi német kisebbségi önkormányzat kezdeményezésére hozták létre. Az épület teljes felújítására 13 millió, a filagória megépítésére egymillió, míg a képoszlop felállítására 1,4 millió forintot fordítottak pályázati támogatásokkal.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!