Soltész Miklós: Az egyházak közösséget szolgálnak és közösséget teremtenek

Az egyházak hitéleti, szakrális tanításon túl óvodák, iskolák fenntartásán keresztül keresztény hitre, hazafiasságra nevelik gyermekeinket, gondozzák időseinket, erősítik közösségeinket - mondta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára Pécsen szombaton.

Soltész Miklós (KDNP), a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára beszédet mond a felújított pécsi Dóm tér avatásán 2019. június 22-én (KDNP fotó: Váli Miklós)
    
Soltész Miklós a pécsi székesegyház előtti, a nemrég hatszázmillió forintos kormányzati támogatással felújított Dóm tér átadásán kiemelte: az egyházak, azon belül a katolikus egyház közösséget teremt és a közösséget szolgálja.
    
A harc és a küzdelem szolgálja a hit és a közösségek megőrzését és erősítését, az emberek segítését - mondta az államtitkár arra utalva, hogy az elmúlt évtizedek pécsi fejlesztései olykor harcok és küzdelmek árán jöhetett létre.

Soltész Miklós
    
A felújított pécsi Dóm tér avatása 2019. június 22-én (KDNP fotó: Váli Miklós)

II. János Pál pápa szavait idézve arról beszélt, Magyarországon az egyház nem egyszer harcra kényszerült az elmúlt évszázadokban és a szocializmus évei alatt azért, hogy az evangélium tanításai szerint élhessenek az emberek. Utalt rá: ehhez a harchoz ma a kormány segítséget, eszközt nyújt, de a megvalósítás az egyházak feladata.
    
Udvardy György pécsi megyéspüspök beszédében felidézte: a székesegyház előtti teret 1891-ben építették, jelentősebb felújítására csak egy alkalommal volt példa története során. A mostani fejlesztés szerinte a jövőben mind a hívőket, mind a Pécsre érkező turistákat is szolgálni fogja, az a "befogadás tere" lesz.

A felújított pécsi Dóm tér avatása 2019. június 22-én (KDNP fotó: Váli Miklós)
    
A felújított pécsi Dóm tér avatása 2019. június 22-én (KDNP fotó: Váli Miklós)

Páva Zsolt (Fidesz-KDNP), a baranyai megyeszékhely polgármestere elmondta: Pécs szerencsés abban a tekintetben, hogy a város székesegyháza olyan magával ragadó teret mondhat magáénak, mint egyes itáliai városokban. Hozzátette: a területen elvégzett burkolatcsere emeli Pécs turisztikai vonzerejét és a közösséget is szolgálja.
    
Hoppál Péter (Fidesz-KDNP) pécsi országgyűlési képviselő arról szólt, hogy a küllemében méltó teret azok az emberek, lelkek töltik meg igazi tartalommal, akik használják. Reményét fejezte ki, hogy a következő évtizedekben, évszázadokban mind a térre érkező hívők, mind a világi tömegek megteremtik ezt a tartalmi egységet.
    
A felújított pécsi Dóm tér avatása 2019. június 22-én (KDNP fotó: Váli Miklós)A felújított pécsi Dóm tér avatása 2019. június 22-én (KDNP fotó: Váli Miklós)

Az ünnepi szentmisét követően tartott átadóünnepségen Udvardy György pécsi megyéspüspök szentelte fel a több mint 4 ezer négyzetméteres Dóm teret, amelyen az elmúlt hónapokban teljes burkolatcserét hajtottak végre, két új ivókutat építettek rá, és megoldották a terület vízelvezetését is.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!