Soltész Miklós: Becsületbeli ügy volt a szári német nemzetiségi iskola fejlesztése

Becsületbeli ügynek nevezte a kormány részéről a Szári Romhányi György Nyelvoktató Német Nemzetiségi Általános Iskola felújítását a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára. a KDNP politikusa a Fejér megyei tanintézmény pénteki átadóünnepségén.

Soltész Miklós kijelentése alátámasztásaként felidézte: több mint 75 évvel ezelőtt a kommunisták elüldöztek Szárról 170 családot, közel 600 embert, szinte megszűnt a német közösség a településen. Mégis, akik maradtak, megmentették a német nemzetiséget, kultúrát, nyelvet és a hitüket, valamint később bátran felvállalták mindezt – tette hozzá.

Az államtitkár elmondta, hogy korábban is igyekeztek segíteni az iskolát, most azonban a kormány közel 150 millió forinttal támogatta az intézmény felújítását. Úgy értékelte, hogy a fenntartó német nemzetiségi önkormányzat kiválóan élt a támogatással, hiszen főként energetikai beruházásokat hajtottak végre.

Soltész Miklós kiemelte, hogy az utóbbi években a magyarországi németek „magukra találtak”, országos önkormányzatuk három, helyi önkormányzataik 69 iskolát tartanak fenn az országban. Ez is azt segíti, hogy a német nemzetiség megmaradjon, s erős állampolgárai legyenek a nemzetnek – vélekedett.

Tessely Zoltán a térség fideszes országgyűlési képviselője rámutatott, hogy kacskaringós út vezetett az átadásig, hiszen először a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ kezdte el tervezni a felújításokat, az intézményfenntartást követően a nemzetiségi önkormányzat folytatta, így végül ők kapták meg a kormánytámogatást és valósíthatták meg a beruházást. Megjegyezte: nem értek az út végére, mert az épület külső felújítása még hátra van.

Horváth Csabáné iskolaigazgató elmondta, hogy az épületet részben újították fel kívül és belül: új ajtókat és ablakokat építettek be, teljesen kicserélték az elektromos hálózatot, új mosdókat létesítettek, illetve megújult a belső udvar is.

Szabó Tiborné a helyi német nemzetiségi önkormányzat elnöke közölte, hogy az intézmény megtakarításaiból több millió forintot tudtak hozzátenni a kormánytámogatáshoz, így többek között az alsós tantermek és a folyosók, valamint az informatikai terem felújítása megtörténhetett, mint ahogy megvalósulhatott egy új szertár kialakítása is.

 

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!