Soltész Miklós: Felbecsülhetetlen az, amit Nagymaros a magyar kereszténységért tett

Felbecsülhetetlen az, amit Nagymaros az elmúlt fél évszázadban a magyar kereszténységért tett – mondta Soltész Miklós a Duna-kanyarban található településen, miután megáldották a kívül-belül megújult, barokk stílusban átépített, gótikus Szent Kereszt Felmagasztalása Plébániatemplomot.

Soltész Miklós (KDNP), a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára beszédet mond a megújult, Szent Kereszt Felmagasztalása Plébániatemplomban megtartott, szentmisével egybekötött ünnepségen (Nagymaros, 2019.09.29. KDNP fotó: Váli Miklós)

Beszédében a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a kommunizmus évtizedei alatt évente kétszer is megrendezett katolikus ifjúsági találkozókra utalt, melyek minden alkalommal több ezer fiatalt vonzottak a környékről, a fővárosból, de az ország távolabbi részeiről is.

Soltész MiklósSoltész Miklós (KDNP), a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára (j2) és Hollik István (KDNP), kormányszóvívő (j) a Szent Kereszt Felmagasztalása Plébániatemplomban megtartott, szentmisével egybekötött ünnepségen (Nagymaros, 2019.09.29. KDNP fotó: Váli Miklós)

Soltész Miklós szerint a találkozók során sok fiatalban erősödött meg a keresztény hit, illetve az elhatározás a családos, a papi vagy éppen a szerzetesi hivatás vállalására, melyek egyaránt gazdagítják a nemzet közösségét. Mivel a találkozókat a rendszerváltozás után is mindig megrendezik tavasszal és ősszel, a nagymarosi közösség bőven „megérdemelte”, hogy a már sok tekintetben sérült, lepusztult temploma megújuljon.

Soltész MiklósA Váci Egyházmegye nemrégiben felszentelt és beiktatott püspöke, Marton Zsolt (Nagymaros, 2019.09.29. KDNP fotó: Váli Miklós)

A Dunakanyar egyetlen, ma is álló középkori egyházi műemléke Magyarország Kormánya több,mint százmillió forintos támogatásával kívül-belül megújult.

Soltész MiklósA Váci Egyházmegye nemrégiben felszentelt és beiktatott püspöke, Marton Zsolt (Nagymaros, 2019.09.29. KDNP fotó: Váli Miklós)

Az ünnepi szentmisét és a templom megáldását a Váci Egyházmegye nemrégiben felszentelt és beiktatott püspöke, Marton Zsolt végezte.

Soltész MiklósA megújult Szent Kereszt Felmagasztalása Plébániatemplom (Nagymaros, 2019.09.29. KDNP fotó: Váli Miklós)

A liturgián részt vett Hollik István kormányszóvívő.