Soltész Miklós: A gyermekvállalást lelkileg is támogatni kell

A gyermekvállalást nemcsak anyagilag, de lelkileg is támogatni kell – mondta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára kedden Budapesten.

Soltész Miklós (KDNP), Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára beszédet mond a Védőnők a gyermekáldásért díj átadásán (Budapest, 2020.01.14. KDNP fotó: Váli Miklós)

Soltész Miklós a Védőnők a gyermekáldásért díj átadásán elmondta, a kormány különböző családpolitikai intézkedéseinek már látszanak az eredményei, hiszen a termékenységi ráta mára 1,25-ről 1,49-re nőtt, szintén emelkedett – 43 százalékkal – a házasságkötések száma, míg a válásoké 23 százalékkal csökkent, és a terhességmegszakítások száma is 40 ezerről 28 ezerre csökkent.

Vidáné Válóczi Éva, Borbélyné Horváth Anikó és Katona CsabánéVidáné Válóczi Éva, Borbélyné Horváth Anikó és Katona Csabáné a Védőnők a gyermekáldásért díj átadásán (Budapest, 2020.01.14. KDNP fotó: Váli Miklós)

Az államtitkár kiemelte, a kormány következetes, kiszámítható és eredményes családpolitikát folytat, és ezeknek a döntéseknek van és kell is lennie eredményének, azonban nagy hangsúlyt kell fektetni a fiatalok lelki, erkölcsi támogatására is. Megjegyezte, talán ebben van a legnagyobb hiány szerte a világon, ám ha ezen változtatni tudunk, akkor tovább javulhat a demográfiai helyzet. Ugyanilyen fontosnak nevezte a szülés körülményeit, hiszen egy pozitív szülésélmény meghatározó a további gyermekek vállalásában.

Csordás ÁgnesCsordás Ágnes, a Magyar Védőnők Egyesületének elnöke beszédet mond a Védőnők a gyermekáldásért díj átadásán (Budapest, 2020.01.14. KDNP fotó: Váli Miklós)

Soltész Miklós kitért arra, hogy a védőnők szerepe mind a várandósság időszakában, mind a szülés után meghatározó. Úgy fogalmazott: a teremtett világot, a teremtett embert védeni kell, onnantól, hogy egy magzati élet megmozdul, hiszen a legvédtelenebb teremtményről beszélünk.

Prof.Ősapay György alapítványi elnökProf.Ősapay György alapítványi elnök a Védőnők a gyermekáldásért díj átadásán (Budapest, 2020.01.14. KDNP fotó: Váli Miklós)

„Ha a magzatok védelméért nem szólal fel egy közösség szeretettel, odaadással, akkor hibát, bűnt követünk el” – tette hozzá.

Prof. Rákoczi IstvánProf. Rákoczi István a Védőnők a gyermekáldásért díj átadásán (Budapest, 2020.01.14. KDNP fotó: Váli Miklós)

Csordás Ágnes, a Magyar Védőnők Egyesületének elnöke arról beszélt, szeretnének a gyermeket tervező fiatalokhoz is eljutni, segítve őket abban, hogy minél felkészültebben, egészségesebben tudjanak gyermeket vállalni. Mindezek érdekében továbbképzéseket szerveznek majd. Fontos, hogy a védőnői szervezet ebben a munkában olyan partnereket találjon, akik szintén a kívánt gyermekek megszületéséért dolgoznak – mondta.

Prof.Ősapay György alapítványi elnök, Soltész Miklós államtitkár, Csordás Ágnes, a Magyar Védőnők Egyesületének elnöke, Prof. Rákoczi István, Dr. Ősapay Klára alapítóProf.Ősapay György alapítványi elnök, Soltész Miklós államtitkár, Csordás Ágnes, a Magyar Védőnők Egyesületének elnöke, Prof. Rákoczi István, Dr. Ősapay Klára alapító a Védőnők a gyermekáldásért díj átadásán (Budapest, 2020.01.14. KDNP fotó: Váli Miklós)

A Babacsalogató Alapítvány Védőnők a gyermekáldásért díját idén Vidáné Válóczi Éva, Borbélyné Horváth Anikó és Katona Csabáné vehette át.

Soltész MiklósA Védőnők a gyermekáldásért díj átadása (Budapest, 2020.01.14. KDNP fotó: Váli Miklós)