Soltész Miklós: Idén 671 millió forinttal támogatja a kormány a szerb nemzetiségi iskolákat

Idén 671 millió forintot ad a kormány vissza nem térítendő támogatásként a magyarországi szerb nemzetiségi iskolák fejlesztésére, bővítésére - jelentette be Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára pénteken budapesti sajtótájékoztatóján.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára sajtótájékoztatón számol be az idei támogatásokról a VII. kerületi Nikola Tesla Szerb Tanítási Nyelvű Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium épületében 2020. február 28-án. Idén 671 millió forinttal támogatja a kormány a szerb nemzetiségi iskolák fejlesztését. (MTI fotó: Mohai Balázs)

Az elmúlt években összességében több mint egymilliárd forint támogatást kaptak szerte az országban a Szerb Országos Önkormányzat által fenntartott nemzetiségi iskolák - mondta.
    
Soltész Miklós közölte, a lórévi építési beruházás mellett a támogatott intézmények olyan fűtéskorszerűsítési beruházásokat is végre tudnak hajtani, amelyekre nagy szükség van, hiszen ezek a fenntartási költségeket csökkentik.    A támogatásból oktatási segédeszköz is jutnak majd az iskolákba - tette hozzá.

Soltész Miklós1. évfolyamos diákok tanórán vesznek részt a VII. kerületi Nikola Tesla Szerb Tanítási Nyelvű Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium épületében 2020. február 28-án. Idén 671 millió forinttal támogatja a kormány a szerb nemzetiségi iskolák fejlesztését. (MTI fotó: Mohai Balázs)

A politikus kijelentette: magyarországi nemzetiségek továbbra is számíthatnak a magyar kormány támogatására.
    
Szutor Lászlóné, a Szerb Országos Önkormányzat elnöke elmondta, hogy a szervezet és intézményei ebben az évben beruházásra és fejlesztése 732 millió vissza nem térítendő támogatást kap.
    
Ebből a fővárosi Nikola Tesla Szerb Tanítási Nyelvű Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Kollégium és Könyvtár, valamit vidéki - lórévi, szegedi, deszki - tagintézményei 368 millió forintot kap. A Battonyai Két Tanítási Nyelvű Szerb Általános Iskola és Óvoda 303 millió forintos támogatásban részesül. A Szerb Országos Önkormányzat 48 milliós, a Baranya megyei Magyarbóly és Siklós szerb önkormányzatai 13 millió forintos támogatást kapnak.
    
Alexov Lyubomir, az Országgyűlés szerb nemzetiségi szószólója arról beszélt, hogy 2010-ben olyan folyamat kezdődött meg, amely nagymértékben megváltoztatta a magyarországi szerb közösségnek, ezen belül a magyarországi szerb közoktatásnak a helyzetét.
    
A megfelelően finanszírozott és biztonsággal működő nemzetiségi közoktatási rendszer fenntartása legalább annyira szolgálja a magyar állam érdekeit, mint amennyire a nemzetiségekét - mondta, hozzátéve, hogy ennek a politikának a nemzetiségek az első számú haszonélvezői.
    
A szószóló kiemelte azt is, hogy az elmúlt években Magyarország és Szerbia kapcsolata a legmagasabb szintre került, és ehhez nagyban hozzájárulnak a két ország kormányának a szerb, illetve a magyar nemzetiség irányába tett intézkedések.