Soltész Miklós: II. János Pál pápa sokat tett a szabadságért

II. János Pál pápa sokat tett azért a szabadságért, amely a rendszerváltással jött el - mondta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára kedden Budapesten, a fennállásának 25. évfordulóját ünneplő Szent II. János Pál Iskolaközpontban.

Soltész Miklós (KDNP), a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára beszédet mond a Szent II. János Pál Iskolaközpont negyedévszázados fennállásának évfordulója alkalmából tartott ünnepségen az iskola dísztermében 2019. október 22-én. (MTI fotó: Mónus Márton)

Soltész Miklós felidézte: a rendszerváltás előtt csupán nyolc egyházi iskola működött Magyarországon, kevesebb mint másfél évtizeddel később azonban eljött egy olyan szabadság, amelyre számítani sem mertek.
    
Ebben az iskola névadójának, II. János Pál pápának is hatalmas szerepe volt - méltatta az államtitkár az első közép-európai katolikus egyházfőt. Soltész Miklós egyúttal figyelmeztetett: a szabadsággal a szabadosság veszélye is jár.
    
Az egyházi fenntartású iskolák ugyanakkor meg tudják adni azt az óriási lehetőséget, azt a lelkiséget, amely nagy „pluszt" jelent diákjaiknak - jegyezte meg.

Soltész MiklósSzabó-Molnár Bálint, a fenntartó szerzetesrend, a Krisztus Légió képviselője, Michael August Blume érsek, apostoli nuncius, Némethy Kálmán igazgató, Andreas Schöggl, a fenntartó szerzetesrend, a Krisztus Légió főtitkára, Habsburg Mihály, az iskola támogatója és Kozma Imre, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapítója (b-j) a Szent II. János Pál Iskolaközpont negyedévszázados fennállásának évfordulója alkalmából tartott ünnepségen 2019. október 22-én. (MTI fotó: Mónus Márton)
    
Soltész Miklós emlékeztetett arra is, hogy a rendszerváltás óta mind az iskola, mind Magyarország sokat köszönhetett a Habsburg-családnak.
    
Habsburg-Lotharingiai Mihály, az iskola támogatója felidézte, hogy abban az időben, amikor a Krisztus Légió szerzetesrend átvette az iskola fenntartását a bencés rendtől, az intézmény komoly anyagi gondokkal küzdött.

Soltész MiklósDiákok a Szent II. János Pál Iskolaközpont negyedévszázados fennállásának évfordulója alkalmából tartott ünnepségen 2019. október 22-én. (MTI fotó: Mónus Márton)
    
Kevés volt a tanterem, hiányzott a sportpálya, elégtelen volt a finanszírozás, sok fáradozás árán azonban sikerült támogatókat szerezni, új otthont építeni az iskolának és stabil alapokra helyezni a fenntartását - fűzte hozzá.
    
A fennállásának negyedszázados évfordulóját ünneplő Szent II. János Pál Iskolaközpont hálaadó szentmiséjét a névadó liturgikus emléknapján Michael August Blume érsek, apostoli nuncius celebrálta.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!