Soltész Miklós: A járvány ellenére az oktatásnak és a gazdaságnak is működnie kell

A koronavírus-járvány második hullámában egyszerre kell fenntartani az oktatás és a gazdaság működőképességét Magyarországon - jelentette ki a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a Páter Bárkányi János katolikus tanintézmény új épületegyüttesének átadásán, Szécsényben hétfőn.

Stayer László polgármester (Fidesz-KDNP), Selmeczi Zoltán, az Egyházmegyei Katolikus Iskolák Főhatóságának főigazgatója, Marton Zsolt, a Váci Egyházmegye püspöke, Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, Balla Mihály fideszes országgyűlési képviselő és Szenográdi Tamás intézményvezető (b-j) átvágja a nemzeti színű szalagot a szécsényi Páter Bárkányi János katolikus tanintézmény új épületegyüttesének avatásán 2020. szeptember 14-én. (MTI fotó: Komka Péter)
    
Soltész Miklós aláhúzta: a vírushelyzet sok mindent felülírt, ám a felnőtteket most is kötelezi a gyerekek sorsáról való gondoskodás. A kormánynak pedig az a feladata és felelőssége, hogy - „látva, mekkora terhet jelentett a szülőknek és a pedagógusoknak a tavaszi átállás - amennyire lehet, ne jöjjön vissza az az időszak, és vigyázzunk egymásra, gyermekeinkre" - mondta.
    
Hozzátette: a kormánynak a gazdaságot is óvnia kell, fenntartva mindkét terület működőképességét, hiszen „ha le kell állni, az szegénységet jelent, holott mára elértük, hogy harmadával alacsonyabb a szegénységben élők száma, mint egy évtizede". Ez idő alatt több mint 900 ezer embert emelt ki a szegénységből az, hogy van állása, ezért a munkahelyeket meg kell őrizni - mondta.
    
Emlékeztetett: tíz éve Nógrád megyét még hatalmas munkanélküliség, sok nehézség, szenvedés és többnyire lepusztult infrastruktúra jellemezte. Úgy értékelte: mára visszatért a megyében élők becsülete, tisztelete, mint ahogyan ez a vidék is újra bekapcsolódott az ország vérkeringésébe. A helyiek becsületesen élnek és dolgoznak, így megérdemlik a kormány támogatását is - jegyezte meg.

Soltész MiklósStayer László polgármester, Marton Zsolt, a Váci Egyházmegye püspöke, Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára és Balla Mihály fideszes országgyűlési képviselő (j4-j) a szécsényi Páter Bárkányi János katolikus tanintézmény új épületegyüttesének avatásán 2020. szeptember 14-én. (MTI fotó: Komka Péter)
    
Itt is sok nehéz helyzetben lévő családnak jelentett könnyítést a gyermekétkeztetés kiemelt támogatása - hívta fel a figyelmet az államtitkár. Közlése szerint az elmúlt tíz évben az erre fordított forrás háromszorosára, 87 milliárd forintra nőtt, és ugyancsak komoly segítség, hogy ma már minden nappali tagozatos diák - 1,2 millió fiatal - ingyenes tankönyvellátásban részesül.
    
Az új, gimnáziumi osztálytermeket és kiszolgáló helyiségeket, továbbá egy 1000 négyzetméteres tornatermet magában foglaló épületegyüttesről szólva Soltész Miklós arról beszélt: talán a legfontosabb, hogy az iskolában milyen útravalót kapnak a gyerekek.     A szécsényi Páter Bárkányi János katolikus tanintézmény névadóját, II. Rákóczi Ferenc gyermekkori nevelőjét, ferences rendi papot a tudás szeretete és tisztelete mellett a szolgálat is jellemezte. Életútja példa az intézményben dolgozók és tanulók számára - folytatta Soltész Miklós.

Soltész MiklósA szécsényi Páter Bárkányi János katolikus tanintézmény gimnáziumának új épülete az átadásának napján, 2020. szeptember 14-én. (MTI fotó: Komka Péter)
    
Kitért arra is, hogy az egyházi iskolák országszerte azt sugározzák: a hit mellett fontos a tudás, a közösségszeretet és a közösség szolgálata is. Ezt fontos továbbadni a következő generációknak, melyben az állami és helyi segítség, illetve összefogás egyaránt nélkülözhetetlen.
    
A most átadott beruházás is egy ilyen együttműködés eredménye, melyhez a kormány uniós forrásból mintegy 500 millió forinttal, az egyház 600 millió forinttal, az önkormányzat pedig 140 millió forint értékben járult hozzá - közölte.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!