Soltész Miklós: A kormány mindent megtesz a Magyarországon élő nemzetiségekért

Soltész Miklós (KDNP), a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára  az Országgyűlésben  kedden kijelentette: a kormány mindent megtesz a Magyarországon élő nemzetiségekért.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, a KDNP alelnöke
    
Emlékeztetett: a nemzetiségek jogairól szóló törvény előírja, hogy a kormány kétévente áttekintse a Magyarországon élő nemzetiségek helyzetét és beszámoljon arról. A 2017-2018-as időszakról szóló beszámoló célja átfogó képet nyújtani mindarról, ami történt ezen a területen, összegezni a nemzetiségi politika eredményeit, a kormány kezdeményezéseit, továbbá kitérnek a nemzetközi kötelezettségek végrehajtására is - fejtette ki.
    
Az államtitkár közölte: kormányzati szerkezeti átalakítás miatt változás következett be a nemzetiségi szakpolitika hatásköreiben, és az is újdonság, hogy a 2018-as választás során több nemzetiség új szószólót választott.
    
Elmondta: a beszámoló összeállításához adatokat kértek több társszervezettől, intézménytől és szakértőtől. A dokumentumban a nemzetiségpolitikai folyamatokról, az oktatásról, a kultúráról, továbbá a médiában és az önkormányzati szférában zajló folyamatokról adnak információkat és adatokat - mutatott rá.
    
Soltész Mikós kitért az oktatáshoz és a kulturális élethez nyújtott segítségre, a finanszírozásról pedig közölte: jelentősen növekedett a nemzetiségek támogatása. Fontosnak nevezte továbbá a hitélet támogatását és azt, hogy a médiában a nemzetiségeknek fontos témákat bemutatták.
    
Úgy vélte, a vizsgált két évben végzett munka a kétoldalú kapcsolatokra is alapvetően pozitívan hatott, ami különösen fontos a Kárpát-medencében. A távolabbi országok tekintetében egyértelműen jó a kapcsolat a nemzetiségek szempontjából - tette hozzá.
    
Az igazságügyi bizottság elfogadásra javasolta a beszámolót
    
Vejkey Imre (KDNP), az igazságügyi bizottság előadója elmondta: a testület a beszámoló elfogadását javasolja az Országgyűlésnek.
    
Közölte: a kormánynak a törvény szerint kétévente át kell tekinteni a Magyarországon élő nemzetiségek helyzetét és be kell arról számolnia az Országgyűlésnek.
    
A bizottság álláspontja szerint a beszámoló a jogszabályoknak megfelelően kellő alapossággal tájékoztatja az Országgyűlést a nemzetiségpolitikai folyamatokról és a nemzetiségi oktatásban, kultúrában és médiában bekövetkezett történésekről, valamint a nemzetiségi önkormányzatokban zajlott folyamatokról - mondta a képviselő.

************************************

A képviselők a parlamentben megvitatták a Magyarország területén élő nemzetiségek 2017 és 2018 közötti helyzetéről szóló beszámolót

Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár a vitában elhangzottakra reagálva köszönetet mondott a nemzetiségi szószólóknak és azon képviselőknek, akik pozitívan nyilatkoztak a beszámolóról.
    
Külön megköszönte Szuperák Brigitta ukrán nemzetiségi szószólónak, hogy kiállt az Ukrajnában élő magyarságért. Jelezte: jó a kapcsolat a magyarországi ukrán közösséggel, nem tehetnek arról, hogy nem a legjobb a kapcsolat Ukrajna és Magyarország között.
    
Az államtitkár méltatlannak nevezte, amit a Jobbik művelt a vitában. „A magyar dráma napja tegnap volt, nem ma" - jegyezte meg. Szerinte „szerecsenmosdatás", amit a Jobbik tesz, hiába mondják el a néppártosodást „33 ezerszer", mert abból nem lesz semmi. Nem csak mondani kell, úgy is kell viselkedni, úgy is kell tenni – mondta.

Ander Balázs (Jobbik) a roma nemzetiségi szószóló szavaira reagálva ui. bornírtnak nevezte, hogy Farkas Félix 10 évvel ezelőtti eseményeket vett elő. „Igen, volt gárdamasírozás is, és igen volt egy néppárti fordulat is a Jobbikban" - mondta. Szerinte lesznek a Jobbiknak cigány szavazói, mert „cigány barátaik" a párt minden rendezvényén ott voltak eddig is, és a néppártosodást megelőzően is.
    
Kijelentette: a Jobbik őszinte baráti jobbot nyújt a becsületes cigány embereknek, azt szeretnék, hogy a cigányság minél nagyobb része integráns része lehetne a magyar nemzetnek. Úgy vélte: ebben nem kell szavazatszerzési machinációt keresni, mert a Jobbik pont azt szeretné elérni, hogy ezek az emberek ne kényszerüljenek arra, hogy a szavazataikat egy szatyor élelmiszerért eladják.  
    
Farkas Félix erre reagálva megismételte: a Jobbik korábban cigánybűnözésről beszélt, feszültséget keltett és viszályokat szított, a kormány viszont tett a cigányság felzárkóztatása érdekében.

Bizottság: ez a vita már lefolyt

Vejkey Imre (KDNP) az igazságügyi bizottság részéről kiemelte: csodálkozott a most zajló vitán, mert ez az igazságügyi bizottság ülésén már lefolyt, és akkor a baloldali képviselők más álláspontot foglaltak el, akkor tartózkodtak a szavazásnál. A képviselő üdvözölte a fordulatot, de felvetette, hogy miért történhetett ez. Megjegyezte: a roma közösség a jövőben is számíthat a Fidesz-KDNP-re.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!