Soltész Miklós: A Kormány örömmel támogatja a nemzetiségek anyanyelven történő vallásgyakorlását

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára bolgár egyházi és nemzetiségi vezetőkkel folytatott tárgyalást Budapesten.

Antonij, a Bolgár Ortodox Egyház nyugat- és közép-európai metropolitája (b) és Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára (j) (Budapest, 2019.05.13. KDNP fotó: Váli Miklós)

Antonij, a Bolgár Ortodox Egyház nyugat- és közép-európai metropolitája elmondta: mostani látogatására 20, bolgár ortodox papnak készülő fiatalt is hozott. Szeretné, hogy ők is megismerjék Magyarországot és az itt élő bolgár közösséget, melynek élete jó példa az anyaországon kívüli nemzetiségi és egyházi életre. Az egyházmegyéjét Berlinből kormányzó metropolita szerint a természet alaptörvényeit felrúgó, rossz szellemiség erősödött meg Nyugat-Európában.

Soltész MiklósSoltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára és bolgár egyházi és nemzetiségi vezetők delegációja Budapesten. (2019.05.13. KDNP fotó: Váli Miklós)

A liberalizmus előretörése és a lelki kiüresedés jelentős kihívás. Minden keresztény egyháznak választ kell adnia a gyermekeinket veszélyeztető helyzetre – fogalmazott. Egyházuk álláspontja sok mindenben egyezik a magyar Kormányéval, ezek közül a keresztény közösségek és a családok támogatását, valamint az illegális migrációval szembeni fellépést emelte ki. Méltatta a magyar Kormány egyház- és nemzetiségpolitikáját, köszönetét fejezve ki a feltételek biztosításáért itteni működésükhöz.

Soltész MiklósSoltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára és bolgár egyházi és nemzetiségi vezetők delegációja Budapesten. (2019.05.13. KDNP fotó: Váli Miklós)

Soltész Miklós egyetértett a metropolita helyzetértékelésével. A keresztény tanításra és az abból fakadó kultúra megőrzésére, átadására nagy szükség van napjainkban. Európa jelenlegi helyzetében fontos a keresztény egyházak egysége, a Kormány ezért örömmel támogatja a hazánkban őshonos nemzetiségek anyanyelven történő vallásgyakorlását és közösségi életét, melynek feltételeit a jövőben is biztosítani kívánja – mondta az államtitkár.

A bolgár-magyar kapcsolatok egyik pillére a magyarországi bolgár önkormányzat, a bolgár civil egyesület, az iskola és az ortodox egyházközség kiváló együttműködése – mondta Varga Szimeon. Az Országgyűlés bolgár nemzetiségi szószólója szerint Bulgáriában jó visszhangja volt a Parlamentben április 25-én megrendezett konferenciának, melyen Bulgária miniszterelnök-helyettesi szinten képviseltette magát. A bolgár miniszterelnök a konferencia napján látogatásra hívta meg Orbán Viktor miniszterelnököt – emlékeztetett.

Muszev Dancso kiemelte: mindig is nagyon jó volt a kapcsolat a magyarok és a bolgárok között. A történelem során többször települtek hazánkba bolgárok, akik sikeresen integrálódtak a keresztény kultúrának köszönhetően, megőrizve saját nyelvüket és kultúrájukat – mondta a Bolgár Országos Önkormányzat elnöke.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!