Soltész Miklós: Már 106 nemzetiségi fenntartású nevelési-oktatási intézmény működik

Míg 2010-ben tizenkettő, ma már 106 nemzetiségi fenntartású óvoda, általános iskola és középiskola működik Magyarországon – hangsúlyozta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, a KDNP politikusa pénteken Sátoraljaújhelyen, a megújult Magyar-Szlovák Két Tanítási Nyelvű Nemzetiségi Általános Iskola és Kollégium átadóján.

Soltész

Az alaptörvény egy passzusát idézve Soltész Miklós azt mondta, a Magyarországon élő nemzetiségek államalkotó tényezők, joguk van önazonosságuk szabad vállalásához és megőrzéséhez.

Hozzátette,

az országban élő nemzetiségeknek joguk van az anyanyelvhasználathoz, a saját nyelven való egyéni és közösségi névhasználathoz, saját kultúrájuk ápolásához és az anyanyelvi oktatáshoz.

A harmincéves nemzetiségi törvény eredményeként elindulhattak a nemzetiségi önkormányzatok – jegyezte meg Soltész Miklós, hozzáfűzve: tizenhárom Magyarországon élő nemzetiség parlamenti szószólói képviselethez is juthatott.

Az államtitkár úgy fogalmazott, ha megnézzük, hogyan vettek át a magyarországi nemzetiségek iskolákat és óvodákat az elmúlt évtizedben, akkor kijelenthető, hogy felelősen cselekedtek és éltek a lehetőségekkel.

Elmondta, a sátoraljaújhelyi szlovák iskola a mintegy 90 millió forintos határon átnyúló programmal együtt, csaknem félmilliárd forintból újulhatott meg.

Soltész Miklós kiemelte,

a nemzetiségek olyan kultúrát, nyelvet és gondolkodást közvetítenek, amely nem gyengíti, sokkal inkább erősíti az adott ország életét; Magyarország így támaszkodik az országban élő szlovákokra és így fogadja el a többi nemzetiséget is.

Az egymás mellett élő nemzetek kell, hogy számítsanak egymásra és összefogjanak, hiszen a problémáikat kívülről senki nem fogja megoldani - hangoztatta az államtitkár.

Hörcsik Richárd, a térség fideszes országgyűlési képviselője köszöntőjében arról beszélt, a magyar politikának köszönhetően békében élnek egymással a magyarok és a nemzetiségiek.

Kijelentette, a nemzetiségi törvénynek megvan az eredménye, hiszen az elmúlt harminc évben a térségben hihetetlen fejlődésen ment keresztül a nemzetiségi kultúrák ápolása, valamint az iskolák is.

Az eseményen részt vett Paulik Antal, az Országgyűlés szlovák nemzetiségi szószólója és Hollerné Racskó Erzsébet, az Országos Szlovák Önkormányzat elnöke.

 

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!