Soltész Miklós: Nem támogatjuk a migránsvízumot és a migrációs kártyát

Soltész Miklós a KDNP országgyűlési képviselője napirend előtti felszólalásában a migráció szükségességéről Soros Györggyel azonos állásponton lévő baloldal „legújabb őrületének” nevezte a migrációs kártyák és az úgynevezett migránsvízum alkalmazását. Azt mondta: a kártyát korlátlanul adják olyan fiatalembereknek, akiknek semmilyen keresnivalójuk nincs az Európai Unióban.

Kifogásolta, hogy nem ellenőrizhető, ki kapja azt, és mire használja fel a rajta szereplő összeget és hogyan szűrik ki a bűnözőket, de kijelentette: arról nincs kétség, ki gazdagodik.

Soltész Miklós, a KDNP országgyűlési képviselője, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára

Sérelmezte azt is, hogy humanitárius célú vízumnak álcázva próbálnak migrációs vízumot bevezetni, ezzel is a határok lebontását és a nemzetállamok teljes szétverését akarják elérni – fogalmazott. Kijelentette: a Fidesz-KDNP az emberek többségével együtt csak a helyben segítést tudja támogatni, népesedési kérdésben pedig a családpolitika erősítését.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára úgy felelt: versenyt kell futni az idővel, ugyanis Brüsszelben még mindig számos, a migrációt támogató javaslat van az asztalon. A többi között a határvédelem átalakítása a tagállami jogkörök rovására, vagy közös menedékügyi eljárás, de a kvóta kérdése, a menekültek szétosztásának témája sem tűnt el.

Ezzel állandósítanák és bővítenék a bevándorlást Európában – mutatott rá. Sérelmezte, hogy az Európai Parlamentben ugyan nem kapott többséget az úgynevezett migránsvízum kérdése, újabb szavazást rendelnek el, vagyis szerinte a Sargentini-jelentésről szóló szavazás után „másodszor erőszakolják meg a jogot”.

A migrációs kártyákról azt mondta: azokra együttesen már milliárdos nagyságrendben érkeztek források, holott egyetlen magyar vagy európai állampolgár sem kaphatna hasonlót.

Úgy ítélte meg: az Európai Bizottságnak számos kérdésre kellene válaszolnia, például, hogy hány ember kapott ilyen kártyát, ki ellenőrzi azok felhasználását, és mindez mennyi pénzbe került a magyar és az európai adófizetőknek?