Soltész Miklós: A német nemzetiség szorgalmával, kitartásával építette hazánkat

Feladatunk, hogy erősítsük a német nemzetiségi közösséget, erősítsük a megmaradását - mondta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára hétfőn a Komárom-Esztergom megyei Bajon, a Szent István Német Nemzetiségi Általános Iskola tanévnyitóján.

Soltész Miklós (KDNP) emlékeztetett arra, hogy a német nemzetiség a szorgalmával, kitartásával évszázadokon át építette az országot, majd a második világháború után az elűzetés lett az osztályrésze.

Az államtitkár kiemelte, az általános iskola felújításához nyújtott kormánytámogatás is szolgálja a német nemzetiségi közösség erősödését és a támogatási szándék a jövőre is vonatkozik, a tornaterem későbbi felújítására.

Bencsik János (Fidesz), a Tatai-medence országgyűlési képviselője elmondta, jó döntés volt, hogy 2016-ban a helyi német nemzetiségi önkormányzat vette át az általános iskola fenntartását, mert ez fejlesztési lehetőségek sorát nyitotta meg.

A baji Szent István általános iskolát tanévkezdésre egy uniós pályázat támogatásával 154 millió forintból újították fel. A beruházáshoz az intézmény a kormánytól 43 millió forint támogatást kapott. Az iskolában 250 diákot oktatnak, akik főként a településen élnek.