Soltész Miklós: Szükség van a kistelepülések és a határon túli magyar közösségek erősítésére

A kistelepülések és a határon túli magyar közösségek támogatása mellett emelt szót a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára csütörtökön a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Pusztafalun.

Amikor a kormány támogatja a kistelepüléseket, a kárpátaljai, partiumi, erdélyi és felvidéki közösségeket, nem tud minden problémát megoldani, de olyan lökést ad, amely átsegíti a helybelieket a nehéz helyzeteken - fogalmazott Soltész Miklós a zempléni település református templomában negyedik alkalommal megrendezett lelkész- és polgármester-találkozón.

Soltész Miklós, a KDNP országgyűlési képviselője, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára
    
Az államtitkár arra kérte az Erdélyből, Felvidékről és Kárpátaljáról érkezett vendégeket, őrizzék anyanyelvüket és minden körülmények között maradjanak meg magyarnak. Különösen fontos ez a kárpátaljai területeken, ahol az Ukrajnában tapasztalható politikai helyzet miatt egyre nehezebb az élet - fűzte hozzá.
    
Hangsúlyozta: a már hagyományos pusztafalui találkozó soha nem volt ilyen aktuális, mint most, amikor „nagy szükségünk van egymás erősítésére".
    
A találkozó alkalmából lerakták a templombelső felújításának alapkövét. Hörcsik Richárd (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője közölte: a zempléni Hegyköz és a szomszédos Abaúj településein a kormány a közelmúltban összesen 150 millió forinttal támogatta a kisebb egyházi közösségeket.
    
Egy-egy 10-20 millió forintos felújítás ezekben a falvakban gyakran „az életet jelenti", ezekből a pénzekből újítanak meg parókiákat, végeznek el kisebb javításokat a templomokon - mondta.
    
Takács Viktor (független), Pusztafalu polgármestere közölte, kormányzati támogatásból, csaknem negyvenmillió forintból építik újjá a református templom belsejét. Hozzátette: száz éve újultak meg az épület belső elemei; az elmúlt években - ugyancsak pályázati forrásból - a templom külsejét és annak környezetét már sikerült rendbe tenniük.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!