Összes vállalás: 163 kereszt
Bács-Kiskun megye: 5 kereszt
Baranya megye: 12 kereszt
Békés megye: 2 kereszt
Borsod-Abaúj-Zemplén megye: 46 kereszt
Csongrád-Csanád megye: 3 kereszt
Fejér megye: 5 kereszt
Győr-Moson-Sopron megye: 3 kereszt
Heves megye: 4 kereszt
Komárom-Esztergom megye: 5 kereszt
Nógrád megye: 9 kereszt
Pest megye: 4 kereszt
Somogy megye: 51 kereszt
Szabolcs-Szatmár-Bereg megye: 5 kereszt
Tolna megye: 4 kereszt
Vas megye: 1 kereszt
Veszprém megye: 1 kereszt
Zala megye: 2 kereszt
Budapest: 1 kereszt

Kereszténydemokrata honfitársaink
eddig 163 kereszt megóvását vállalták.
Csatlakozzon Ön is, és fogadjon örökbe egy keresztet! 

Soltész Miklós: A templomfelújítások segítik a közösségek erősítését

A templomok, közösségi házak, iskolák és óvodák építésénél és felújításánál a legfőbb szempont, hogy a közösség megmaradjon és erősödjön – jelentette ki a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, a KDNP politikusa vasárnap a Zala megyei Nagykapornakon, a megújult templom felszentelése előtt

Soltész Miklós köszöntőjében elmondta, Magyarországon és szerte a Kárpát-medencében az egyházakkal és a hívekkel közösen több mint 3 ezer templomot újítottak fel az elmúlt tíz évben.

Most olyan korban élünk, amikor, sajnos ki kell mondani, érthetetlen módon újra pusztítás indult el

 

– közölte Soltész Miklós.

Kiemelte, sok-sok nemzet, köztük a Kárpát-medencében élő nemzetek nem tehetnek arról, hogy a szomszédban pusztító háború van.

Sajnos uszítanak olyanok, akiknek ehhez a területhez, ehhez a földrészhez semmi, de semmi közük. Ennek ellenére beleszólnak a mi életünkbe, akár békediktátumokon keresztül, akár pedig háborús uszítással – fogalmazott az államtitkár.

Az idősebbektől azt kérte, hogy mondják el a fiatalabb nemzedéknek, milyen nehéz volt elérni azt a viszonylagos jólétet, amelyben most élünk.

Ezeket az értékeket meg kell őrizni, az egyházakon keresztüli beruházások és a közösségépítések ezt a célt szolgálják - hangsúlyozta Soltész Miklós.  

Udvardy György érsek elmondta, a közelmúltban mintegy 1,1 milliárd forint ráfordítással 80 templomot és közösségi házat újítottak fel a veszprémi egyházmegyében. Ez az „élni akarást és a jövőbe vetett reményt fejezi ki mindannyiunk számára” – tette hozzá.

Sifter Péter, Nagykapornak független polgármestere köszönetet mondott mindazoknak, akik segítették a templom felújítását.

Tódor Szabolcs plébános elmondta, hogy a kormány 15 millió forinttal támogatta a beruházást. Az építkezés költségeihez az önkormányzat és az egyházközség is hozzájárult, a helyi vállalkozók és a hívek pedig adományokkal és kétkezi munkával segítettek.

Az összesen 30 millió forint értékű külső rekonstrukció során megújult a műemlék épület. A két tornyot rendbe hozták, kicserélték a lépcsőt és a csatornarendszert. A toronyba - a zalai falu korábbi polgármesterének köszönhetően – új óraszerkezet került.

A felújított egyházi épületet a Veszprémi Főegyházmegye érseke áldotta meg, majd hálaadó szentmisét mutatott be az 1170 körül emelt bencés apátsági templomban.