Súlyos jogértelmezési hibákat követhetett el a miskolci jegyző

Törvényességi felügyeleti eljárás lefolytatását kéri a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivataltól Miskolcon a helyi Fidesz–KDNP-frakció, miután a megyeszékhely jegyzője bekérte a képviselői beszámolókat a közgyűlés kormánypárti tagjaitól, és azokat a testület elé akarta bocsátani vitára. A polgári oldal jelezte: a beszámolóik nyilvánosan elérhetők, míg a balliberális képviselők eddig nem tettek eleget beszámolási kötelezettségüknek, és ezzel mulasztásos törvénysértést követhettek el.


Súlyos demokráciadeficittel és komoly jogértelmezési problémákkal küzd Miskolc jegyzője, amikor írásban szólítja fel a jobboldali képviselőket, hogy küldjék el az éves munkájukról szóló beszámolójukat neki, mert ezt tovább kívánja küldeni a baloldali többségű közgyűlésnek – erről beszélt kedden sajtótájékoztatón Molnár Péter (KDNP) önkormányzati képviselő.

A politikus szerint ugyancsak súlyos jogértelmezési hiba Miskolc jegyzőjétől, amikor a begyűjteni tervezett képviselői beszámolókat a baloldali többségű közgyűlés elé kívánja tárni megvitatásra, ugyanis ezt az önkormányzati törvény nem teszi lehetővé.

Szavai szerint azért, mert ezáltal az a jogi abszurdum és összeférhetetlenség állna elő, hogy az a képviselő, aki beszámolásra kötelezett, egy olyan testületnek teljesíti a beszámolót, amelynek saját maga is tagja.

– Ennek fényében és tudatában nyilvánvaló, hogy amit jelen esetben látunk, az nem más, mint a jegyzői státust szomorúan beárnyékoló politikai részrehajlás és ügyeskedési kísérlet. Mégpedig azzal a nyilvánvaló céllal és szándékkal, hogy a baloldali többségű közgyűlés az ellenzéki képviselők munkáját a többségi joggal visszaélve minősítgetés alá tudja vetni, és azokkal kapcsolatosan áldemokratikus döntéseket tudjon hozni. Ezt elutasítjuk – fűzte hozzá Molnár Péter.

Az önkormányzati képviselő ugyanakkor elmondta, hogy a Fidesz–KDNP-frakció képviselői a törvényben előírt beszámolási kötelezettségüknek mindenféle jegyzői felszólítás nélkül is eleget tettek. Erről nyilvános sajtótájékoztatót tartottak, maga a beszámoló pedig a miskolci Fidesz Facebook-oldalán elérhető és olvasható.

– Ezzel szemben áll az a tény, hogy a miskolci közgyűlésben többséget alkotó baloldali frakció képviselői a mai napig semmilyen beszámolót nem hoztak nyilvánosságra, nem tájékoztatták munkájukról a miskolciakat.

Felszólítjuk ezért Miskolc jegyzőjét, hogy hívja fel a baloldali képviselők figyelmét a mulasztásos törvénysértésükre, és kérje tőlük beszámolási kötelezettségük teljesítését, lehetőleg ne magának, hanem a törvényes rendnek megfelelően a választópolgároknak – fogalmazott a KDNP-s politikus.

Molnár Péter egyúttal kijelentette: a Fidesz–KDNP-frakciószövetség Miskolc jegyzőjének jogilag súlyosan aggályos és a politikai részrehajlás veszélyét magába foglaló intézkedésével, illetve a tervezett közgyűlési napirenddel kapcsolatosan a megyei kormányhivatalhoz fordul, és az ügyben törvényességi felügyeleti eljárás lefolytatását fogja kérni.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!