Surján László: Miért sok, ami kevés?

Azt a benyomást keltette, amit sok tájékozatlan újságíró is megtesz, hogy a magyar koronavírus-halandóság túlságosan magas.

Surján László, a KDNP tiszteletbeli elnöke

Miközben Szabó Tímea ellenzéki képviselő azt kárhoztatta a parlamentben, hogy Magyarország bizonyos védőeszközöket ad át más államok polgárainak, köztük a hozzánk képest szegénynek számító nyugat-balkániaknak és a határon túli magyaroknak, feltette a következő kérdést:  „Ha olyan jól állunk az ellátottságban, akkor miért halnak meg ennyien nálunk?”

Engedjék meg, hogy egy-két dologra felhívjam a figyelmét. Belgiumban az illetékesek hosszasan magyarázták, hogy miért ők vezetik a halálozási statisztikát. Arra hívták fel a figyelmet, hogy az egyes országok másképp határozzák meg, hogy kinek a halálát tekintik a koronavírus-járvánnyal összefüggőnek. Ők minden ápolási otthonban elhunytat is ide számolnak, akár kimutatták a vírust, akár nem. Ezért az ő adataikat kettővel el kell osztani, - állítják - ha más országgal összehasonlítják azokat.

Ennek eleget téve az a helyzet, hogy egymillió Belgiumban élő embertársunk közül 287 halt meg a mai napig, míg egymillió magyarból 20. Ez a szám a románok esetén 22, az osztrákoknál 51, a szlovénoknál 36. A svédeknél 151. Természetesen vannak a mi adatainknál jobbak is, a horvátoké például csak 11, de mégis, a 27 tagállamból a 12. helyen állni nem megvetendő eredmény, ráadásul úgy, hogy a nálunk meghaltak az uniós átlagnak kevesebb mint negyedét, pontosan 23,5 százalékát teszik ki.

Természetesen nem kell ezzel dicsekedni, egyrészt azért, mert a járványnak nincs vége, és lehet, hogy jelentősen romlik még a helyzet. Másrészt az is igaz, amire a belgák hivatkoznak: nem összehasonlíthatók az adatok. Szlovákiában például a leköszönő miniszterelnök véleménye alapján jelentették ki, hogy az egyik halott nem a járványban halt meg, hanem egyéb betegsége miatt.

A halál egyébként eleve nem dicsekvés tárgya, minden ember végtelen érték, elvesztése mindenképp fájdalom. Mindazonáltal a fent idézett kérdés két okból nemtelen. Egyrész a kérdező a másokon való segítést, ami jogos büszkeséget válthat ki minden jóérzésű emberből, egy alantas érzésnek, az irigységnek a felkeltésére használta, másrészt azt a benyomást keltette, amit sok tájékozatlan újságíró is megtesz, hogy a magyar koronavírus-halandóság túlságosan magas. Az Egészségügyi Világszervezet minden nap közzéteszi az igazolt fertőzöttek és a meghaltak számát. Az adatokat mindenki megtekintheti az interneten és tájékozódhat.

Végül megjegyzem, hogy a halálozási adataink akár még jobbak is lehetnének, ha az ellenzéki képviselők felelősen nyilatkoznának, s netán példamutatással, a valós ismeretek terjesztésével segítenék a polgárokat, de legalább a saját választóikat abban, hogy könnyebben viseljék el a járvány okozta terheket. Ezzel a magatartással talán elérnék az öt százalékos küszöböt is.

Dr. Surján László, a KDNP tiszteletbeli elnöke

 

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!