Széchenyi Zsigmond a vadászíróság leghitelesebb megtestesítője

Széchenyi Zsigmond a vadászíróság leghitelesebb megtestesítője – jelentette ki a miniszterelnök-helyettes a Kárpát-medencei Magyar Vadászati Múzeum a névadó életét és munkásságát bemutató új állandó kiállításának pénteki megnyitóján, Hatvanban.

Semjén Zsolt Hatvanban

Semjén Zsolt kiemelte: a múzeum névadója a szóösszetétel konkrét jelentését tekintve nem vadász író és mégis a vadászíróság leghitelesebb megtestesítője. Az a vadászirodalom ugyanis, amit ő megvalósított, egy teljesen önálló műfaj, egy speciális, külön világ, nem pusztán az irodalom és a vadászat részhalmaza – fogalmazott.

A vadászat mint a legeredendőbb emberi cselekvések egyike, magában foglalja a naturát és a kultúrát, ezáltal egy ívben ragadja meg az ember antropológiai lényegét – mondta. Mindennek legtökéletesebb kifejezése Széchenyi Zsigmond életműve, melyet megérthetővé és átélhetővé tesz az a személyes tárgyait, trófeáit és műveit bemutató tárlat, melyet második felesége, a múlt év szeptemberében elhunyt Hertelendy Margit hagyatékából válogatott darabokkal bővítettek és rendeztek újra a múzeum munkatársai.

Hatvan

Semjén Zsolt szavai szerint Hertelendy Margit nem csupán az életben, de az alkotásban is társa, a "történelmi hányattatások során" gondoskodó hátországa volt Széchenyi Zsigmondnak. A megújult és kibővült állandó tárlat a névadó életét kettőjük egységében mutatja – jegyezte meg. Aláhúzta: a kiállításnak olyan hangulata van, mintha a látogató Széchenyi Zsigmond és felesége egykori közös otthonában járna, miközben ők bármelyik pillanatban beléphetnek az ajtón sétájukból hazatérve.

Hatvani kiállítás

A magyar vadászirodalom kimagasló jelentőségű géniuszai közül Fekete István sokkal nagyobb író volt, mint vadász, Kittenberger Kálmán pedig sokkal nagyobb vadász és természetbúvár, mint író – jelentette ki a politikus. Széchenyi Zsigmond viszont mindkét területen teljes értékűt, maradandót alkotott: művei közül több a vadászat szeretete nélkül is magával ragadó olvasmány, míg vadgazdálkodásról szóló alkotásai a szakma „vérprofi és tűpontos” alapművei – tette hozzá.Semjén Zsolt Hatvanban

Szólt arról is, hogy a múzeum névadója hangulatát, életérzését, benyomásait tekintve pontos kortörténetet vázol fel alkotásaiban Afrikától Indián és Alaszkán át Erdélyig.

Semjén Zsolt Hatvanban

Nagy-Hanula Viktória, az intézmény igazgató-helyettese az eseményt követően az MTI-nek elmondta: a Széchenyi Zsigmond életét és munkásságát bemutató állandó kiállítás korábban egy teremben volt látható, a tárlat most a névadó és felesége közös hagyatékából származó, több száz tárggyal bővült. 

Semjén Zsolt Hatvanban

Az anyagot – melynek újrarendezésében Birck Eszter, Hertelendy Margit lánya segítette a szakembereket - immár két teremben tekinthetik meg az érdeklődők.

Semjén Zsolt Hatvanban

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!