Szeged-Szentmihály 2.világháborúban elesett hőseire, a nácizmus és kommunizmus áldozataira emlékeztek

Szentmisét követően került sor a megemlékezésre, ahol Haág Zalán, szegedi KDNP-elnök mondott beszédet, ezt koszorúzás követte, végül ima a békéért Liszkai Tamás plébános vezetésével.

Haág Zalán a közösségi oldalán számolt be a megemlékezésről. A bejegyzés szövegét változtatás nélkül közöljük.

A háború, a nácizmus, a kommunizmus szentmihályi áldozatainak emléktáblájánál állva kijelenthetjük, hogy a második világháborút ördögi szövetségben kirobbantó, majd egymás ellen forduló náci és kommunista rendszerekben egyvalami közös volt: istentelenségük és embertelenségük.

Szomorú, de ezeknek az istentelen és embertelen eszméknek hazánkban is akadtak követőik – meggyőződésből, a politikai haszonszerzés reményében vagy anyagi érdekek miatt, és közülük sokan arra is késznek mutatkoztak, hogy Magyarország szuverenitását föladják, hazánkat elárulják, saját honfitársaikat megkínozzák vagy akár a halálba küldjék.

Azt hihetnénk, hogy ezek az idők már régen elmúltak, a 21. században többé már nem történhetnek ilyen szörnyűségek, ezeket régen hátrahagytuk az előző évezredben. De látva a szomszédunkban zajló testvérháborút, az Európán egyre inkább úrrá lévő háborús pszichózist, ebben sajnos nem lehetünk biztosak.

eb

Egy összetartó helyi közösség sokat tehet azért, hogy ne merüljön feledésbe az események és az áldozatok emléke, és öröm látni, hogy Szeged-Szentmihályon van egy ilyen összetartó és erős közösség.

És ennek a közösségnek is vannak tartóoszlopai, mint Fejes Ferenc, aki nemcsak a mártírok nevét gyűjtötte össze, de családtagjaiktól lehetőség szerint történetüket is.

rtn

Ha rátekintünk a táblára, láthatjuk, hogy a rajta szereplő felhívás – „aki olvasod nevüket, imádkozzál értük és azért, hogy soha többé ne legyen háború” – aktuálisabb, mint a felavatása óta eltelt időszakban bármikor.

Tiszteletet a hősöknek, kegyeletet az áldozatoknak, békét hazánknak és a világnak!

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!