A szejm alelnöke megkapta az Országgyűlés határozatát a Lengyelországgal való szolidaritásról

Fontos, hogy Lengyelország és Magyarország továbbra is kiálljanak igazukért – szögezte le Beata Mazurek lengyel alsóházi alelnök és Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára, a KDNP alelnöke, miután Soltész Miklós átadta a szejmben az Országgyűlés határozatát a Lengyelországgal való szolidaritásról.

Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára, a KDNP alelnöke, Beata Mazurek lengyel alsóházi alelnök és Nacsa Lőrinc, az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) elnöke

A február 20-i határozatban az Országgyűlés kifejezte szolidaritását Lengyelországgal, és felszólította a magyar kormányt: álljon ki Lengyelország mellett az Európai Unió 7. cikke szerinti eljárásban. Beata Mazurek megköszönte Budapest szolidaritását – számolt be Soltész Miklós csütörtökön az MTI-nek.

Megerősítették, hogy a két országnak azonos az álláspontja a migráció tekintetében, vagyis „egyértelművé teszik, hogy nem lesznek befogadóországok" – tette hozzá.

Egyetértettek abban, hogy az európai szolidaritásnak „meg kell jelennie, és meg is jelenik a közel-keleti, helyszíni segítségnyújtásban". Viszont „megváltoztatni népeink összetételét, a kultúránkat, teljesen más kultúrát erőltetni országainkra, azt nem fogjuk engedni" – szögezte le az államtitkár.

Soltész Miklós szerint az alsóházi alelnökkel folytatott tárgyalásán ezzel összefüggésben felmerült, hogy „biztosítani kell a kereszténység fennmaradását", ugyanis szerintük „a nyugat-európai országok nagy része feladja kétezer éves hagyományait, a kereszténységet, s egyre inkább teret enged az iszlámnak". Mint mondta, egyetértenek abban, hogy az ilyen veszélyeket jól érzékeltetik „a templombezárások és a no-go zónák kialakulása".

Soltész és Nacsa Lőrinc, az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) elnöke, aki szintén ellátogatott a szejmbe, arról is beszámoltak, hogy az IKSZ elnöke átadta Beata Mazureknek azt a molinót, amelyet aláírt a 2017. november 26-án a budapesti Bem-szobornál megrendezett tüntetés több száz résztvevője. A molinón a lengyel és a magyar zászló, valamint a Kiállunk Lengyelországért felirat szerepel.

A Varsót támogató tüntetést az IKSZ annak hatására szervezte meg, hogy az Európai Parlament 2017. november 16-ai plenáris ülésén megszavazta a lengyel jogállamiságról szóló határozatát, és ez alapján a testület elkezdte előkészíteni az uniós alapszerződés hetedik cikke szerinti eljárás megindítását az ország ellen. A tüntetés szervezői meg akarták mutatni, hogy a magyar fiatalok is kiállnak Lengyelország mellett - mondta Nacsa. Beszámolója szerint Beata Mazurek örömmel fogadta az ajándékot, továbbítja azt Marek Kuchcinski házelnöknek.

Az alelnök fontosnak nevezte, hogy nemcsak az úgynevezett nagypolitika szintjén, hanem a fiatalok között is erősödjenek a magyar-lengyel kapcsolatok – számolt be Nacsa, aki szerint „az egymás mellett való ilyen szilárd kiállással biztosítható Európa jövője".

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!